Lås opp hallene det er sommer! – ØIF Arendal

Lås opp hallene det er sommer!

Det er sommer. Alle håndballspillere har skoleferie. Det er tiden på året hvor man har mest tid til å drive med det man liker og synes er gøy, mange liker å drive med håndball. Sommeren kan være høytid for urganisert håndball-lek eller annen fysisk aktivitet i konkurranse med f.eks. dataspill. Hvorfor er så mange haller da stengt sommeren i gjennom?

Det skjer over det ganske land. Skolene stenger og med dem stenger også svært mange idrettshaller. Men hvorfor er det slik?

Joda, vi tror vi kjenner til noen av forklaringene. Det skal skje vedlikehold. Og ting koster penger om det skal være oppe.

Men for oss er dette i all hovedsak bortforklaringer.

Vi ser altfor ofte idrettshaller som kanskje trenger en ukes vedlikehold om sommeren, være stengt hele sommeren igjennom. Vår påstand er at bare unntaktsvis er det behov for å stenge slike haller sommeren igjennom. God planlegging og effektivt vedlikhold bør gjøre hallene disponible om sommeren også.

Og selvsagt går det an å organisere hallene på annet vis enn man gjør året igjennom. Slik at de kan være tilgjengelig og samtidig har det ettersynet som trengs. Og beviset på at det går, det finnes i alle da hallene som nettopp er tilgjengelige på denne måten. For det er tross alt en god del suksesshistorier også.

Men det er ofte ikke de offentlig hallene som kan skilte med disse suksesshistoriene.

Ved årsskifte var det 134 967 håndballspillere i Norge. 10 582 lag. 2/3 av håndballspillerne er under 17 år! 90 000 barn! Hvorfor ikke by disse håndballbarna idrettshaller sommeren igjennom hvor man endlig kan drive uorganisert håndballtrening. Det er så absolutt altfor få slike muligheter. Det meste av håndballtreningene skjer i organiserte former og tid til uorganisert trening i hall i løpet av sesongen finnes det rett og slett ikke.

Hvor mange av dem som spiller håndball lenge, være seg om de blir elitespillere eller bare spiller håndball «for gøy» når man er voksen, kan ikke fortelle at de var så kalte «nøkkelhåndballbarn»? Altså unge håndballspillere enten med direkte tilgang til en privateid hall eller som stadig banket på døren til dem som hadde slik nøkkel til akkurat sin klubbs hall.

Og hvor mange ekstra barn er det ikke som kunne få denne uformelle introduksjon til håndballsporten, om arenaen var tilgjengelig?

En ting som er felles for svært mange håndballtalenter som etterhvert ble til elitespillere, de kan fortelle at de hadde ubegrenset tilgang til haller i ferier. Til lek og uorganisert håndball med venner. De brukte denne tiden til å dyrke frem ferdigheter som ga dem kortere vei mellom oppmuntrende mestringsopplevelser. Slike ting som gjør håndballen ennå mer spennende uansett ferdighetsnivå!

Vår påstand er at langt flere, og da spesielt kommunale- og fylkeskommunale, haller må åpnes til bruk også om sommeren. Hvorfor i all verden stenger vi den begrensede kapasiteten som håndballhaller faktisk er i den perioden hvor barna har mest tid og anledning til å bruke dem?

For oss er idrettshaller samfunnshus som noen. Og samfunnshus øker sin samfunnsverdi ved bruk. Lås opp hallene det er sommer – slipp barna inn til uorganisert håndball-lek på egne premisser. Kanskje ennå flere spiller håndball lengre og ikke minst, kanskje det kommer nye barn inn i organisert håndball!

Det går ikke ann å skrive en slik sak fra Arendal uten å «føre i penn» at vi har en fantastisk kommune som stiller haller til gratis disposisjon for idrettslagene. Denne saken er skrevet i et nasjonalt perspektiv. Men også mange haller i Arendal er stengt om sommeren…