Marerittkveld i Tyrkia, men gir ikke opp håpet om avansement – ØIF Arendal

Marerittkveld i Tyrkia, men gir ikke opp håpet om avansement

Dommerne kom i fokus, nær sagt som vanlig, da ØIF Arendal gjestet Eskesehir i Tyrkia i 2. runde i Challenge Cup. - 90/10 hjemmedømming, mener Marinko Kurtovic.

ØIF Arendal fikk slite veldig og røk på et stygt tap 28-34, som nå gjør at sjansene for avansement har fått seg en knekk, selv om trener Marinko Kurtovic ikke gir opp. På en dag det meste var svart, kulminerte det med en straffemiss og en miss på returen fra Sondre Paulsen i sluttsekundene. Men det var ikke der kampen ble tapt …

Som vanlig mot østeuropeisk motstand måtte det også kjempes mot dommerne, som lot det meste av 50/50-situasjonene gå i hjemmelagets favør. Mens ØIF fikk avblåst for tramp, fikk tyrkerne stå nede i feltet og score gang på gang.

– I dag dømmer de 90/10 og det ødelegger. De slår ned spillerne våre, uten at det reageres, mens vi får utvisninger for ingenting. Det var fryktelig dømming, sukker Marinko Kurtovic.

– Jeg har ikke opplevd maken, legger han til.

I løpet av kampen måtte Josip Vidovic, Jesper Munk og Sondre Paulsen ta telling etter møter med albuene til de tyrkiske motspillerne. Alle situasjonene uten at det i det hele tatt ble reagert fra dommernes side. Det som minnet om en ren nedslaging av Sondre Paulsen, luktet både rødt og blått kort, men den ble uten konsekvens for den tyrkiske spilleren.

– Jeg er veldig irritert nå, for dette er ikke FAIR PLAY. De var helt umulig å snakke med. Men jeg fryktet at de ville bli sånn, for Challenge Cup får ikke de beste dommerne, og når en kommer til Øst-Europa er det nesten alltid på denne måten, med et veldig enøyd publikum som påvirker dommerne, påpeker Kurtovic.

Det tyrkiske topplaget Selka Eskisehir har spillere fra sterke nasjoner som Serbia, Russland, Ukraina og Tunisia i sin spillertropp. Laget er nummer to i den tyrkiske eliteserien, bak mesterligadeltakende Besiktas og har vunnet sine to seriekamper denne sesongen. Laget debuterte i europacupsammenheng i Challenge Cup-oppgjøret mot ØIF Arendal. Det tyrkiske laget endte på fjerdeplass i den hjemlige ligaen forrige sesong.

Etter seks minutter hadde ØIF klart å rive seg to mål foran det tyrkiske laget. Det sto 4-2, etter at Sondre Paulsen hadde vært sikker fra straffemerket. Men alt gikk ikke på skinner for ØIF-guttene. Fremover ble det gjort noen feil de neste minuttene, blant annet kom det en tominutters utvisning, som medførte at ledelsen var på et mål da det var gått ti minutter. Kampen hadde ennå ikke fått satt seg. Det var noe kaotisk over det som foregikk på idrettsdekket i Eskisehir. Hjemmelaget krøp opp i ryggen på 6-6, da hadde det gått flere minutter uten scoring til ØIF, og med flere personlige angrepsfeil i mellomtiden.

Etter 18 minutter var kampen snudd. Etter en angrepsmiss fra ØIF, kontret Eskisehir og sørget for 9-8-ledelse. Lagene fulgte hverandre i minuttene som kom. ØIF fortsatte med å gjøre feil fremover, og en periode var det kun god skyting fra Martin Lindell som sørget for at ØIF klarte å henge med resultatmessig. ØIF kom foran igjen da Maximilian Jonsson satte inn 13-12 med drøyt fem minutter igjen av omgangen. Men to raske scoringer fra hjemmelaget og ØIF ble igjen den jagende parten i kampen.

Bakover klarte ikke ØIF å få tak i tyrkernes skyttere og leverte det som kan betegnes som årsverste i forsvar, med hele 18 baklengs på en omgang. Det er langt over det som er målsettingen. At det sto 16-18 til pause – med ØIF to mål under – kunne ØIF takk seg selv og ingen andre for. Ikke bare var det bakover det sviktet, også fremover var det mye å rette på, med mange unødvendige feil som ga kontringer for Eskisehir, kontringer som de som oftest klarte å utnytte til egen fordel. Omgangens siste scoring satte Eskisehir i siste sekund, på det som med rette kan kalles for et lompeskudd.

ØIF slet de fem første minuttene av andre omgang og kom fort tre mål bak. Inn mot fem spilte minutter hadde guttene klart å hente inn to av målene. Etter 36 minutter var lagene like langt, på 20-20 etter en scoring på straffe av Sondre Paulsen.

Men det var tyrkerne som førte kampen. ØIF misbrukte flere muligheter til å kontre på grunn av personlige feil. Blant annet ble pasningene fremover kastet upresset ut av banen flere ganger da muligheten for en kontring var til stede.

Da Jesper Munk satte 22-22 øynet ØIF muligheten til å ta over ledelsen og komme foran, men det stikk motsatte skjedde. I stedet scoret tyrkerne fire mål på rappen. Hjemmelaget fikk skinne i sin egen premiere, godt hjulpet av duoen i gult fra Aserbajdsjan riktignok.

Det skulle egentlig bare bli verre, for med 12,30 igjen, var det 25-30 og tyrkerne hadde egentlig full kontroll og kampen i sin hule hånd. Da hadde ØIF svidd flere muligheter som kunne sendt dem inn i kampen igjen. Den tyrkiske målvakten Ibrahim sto også etter hvert frem som en matchvinner mot stadig mer usikre ØIF-gutter.

Et siste forsøk på å skaffe et bedre utgangspunkt ble gjort med 7,01 igjen på klokka, da Marinko Kurtovic tok kampens siste time out. Da hadde ØIF ikke bare kjempet i storm imot i lang tid, det kunne minne mer om orkan. Offensivt hadde uttellingen vært mager.

Det hjalp ikke mye. De siste minuttene kontrollerte det tyrkiske laget inn til en seksmålsseier i den intime heksegryta i Eskisehir.

Men Marinko Kurtovic tror likevel at det kan bli avansement, for det tyrkiske laget var ikke så godt at det ikke skal være mulig å hente inn forspranget på seks mål hjemme i Sør Amfi under «Oktoberfesten» kommende fredag. Da er det et sveitsisk dommerpar som skal i ilden.

– Med normal dømming skal vi kunne ta det. Vi setter 28 mål på bortebane. Seks mål skal vi kunne vende. 28 mål er bra i en bortekamp. Det var et bra lag, men når det ikke er fair play, så blir vi nedslåtte og får ikke betalt. Da ble det som det ble. Jeg gir ikke opp troen på at vi skal kunne ta oss videre, men vi må være enda bedre i avslutningene våre da, oppsummerer Marinko, som har en bønn til alle i Arendal og regionen som er glad i håndball – og som ønsker at ØIF Arendal skal oppleve et eventyr i Europa denne sesongen.

– Vi trenger din hjelp, FULL ARENA. Det er det som skal til for å ta oss videre. Vi håper det samme trykket skal ramme tyrkerne som det vi opplevde i dag, slår han fast.

Selka Eskisehir Hentbol SK – ØIF Arendal 34-28  (18-16)