Tidligere ØIF-trener på motsatt benk: – Er utrolig stolt av det ØIF Arendal har blitt – ØIF Arendal

Tidligere ØIF-trener på motsatt benk: – Er utrolig stolt av det ØIF Arendal har blitt

Bortemøtet med Runar onsdag byr på et gjensyn med en legende i ØIF Arendal.

For det er ikke feil å kalle Leif Gautestad for en legende. Treneren som tok ØIF Arendal opp til eliteserien i 2008/2009-sesongen og som ledet klubben de fire første sesongene som eliteserielag, leder når Runar Sandefjord. Gautestad måtte gå midt i 2013/2014-sesongen og ble erstattet av Asle Gran.

Nå gleder Leif Gautestad seg til å ta i mot sine venner fra ØIF Arendal i sin nygamle hjemmearena, Runarhallen.

– Det er alltid gøy å treffe gamle venner. Det er blitt noen av dem oppigjennom, ettersom jeg har hatt ansvaret for en god del klubber gjennom årene, smiler Gautestad.

 

Gautestad har blant annet hatt ansvaret for Herkules, Stavanger, Gjerpen (kvinner), Ålgård (kvinner), ØIF Arendal og Runar. I Runar har han en stor stjerne fra slutten av 90-tallet og tidlig 2000-tall, da han ledet klubben til flere titler. Siste seriegull kom i 2000. Til ØIF kom kristiansanderen foran opprykksesongen, sommeren 2008. Han erstattet en annen ØIF-legende, Kjetil Øygarden, som trener og tok klubben opp til eliteserien på første forsøk.

– Jeg har gode venner i de lagene jeg har trent. ØIF var litt spesielt og jeg husker godt hva vi fikk til da jeg var der. Jeg er utrolig stolt av å ha vært med på å bygge klubben, og at klubben er blitt det den er blitt. Svermen blomstrer og er den beste supporterklubben i Norge, mener den tidligere ØIF-treneren, som hadde en finger med i spillet med tanke på å få stiftet en supporterklubb for ti år siden.

 

Men han innrømmer at det kanskje ikke blir like gøy for Runar det som skal skje på parketten i Runarhallen onsdag kveld.

Runar mangler flere spillere med skader, og viktige Tobias Rivesjö er suspendert. Joachim Christensen (målvakt) var også rapportert inn etter kampen mot Elverum, men fikk ikke karantene.

– Det er ikke sikkert det blir like gøy. Når tre av 15 i troppen er ute, da merkes det godt, men samtidig er det en del av idretten. Kun de beste lagene kan tåle slike situasjoner, påpeker han.

Runar hadde storhetstiden og var landets ledende klubb på 90-tallet. Laget vant fire seriegull – sist i 2000 – og vant i tillegg sluttspillet tre ganger. Tre kongepokaler som cupmester ble det også. Også på 2000-tallet markerte klubben seg, men er denne sesongen nyopprykket etter et opphold i 1. divisjon. Ifølge Gautestad er budsjettet det samme som under storhetstiden, rundt fire millioner kroner.

 

Han påpeker at klubben nå er i oppbyggingsfasen igjen.

– Ja, du kan si det slik. Klubben har vært nede og er nå på vei opp, men det er en tøff tid. Klubben skal bygges opp igjen, så det er bare å finne frem arbeidshanskene igjen. Skadesituasjonen gjør at vi er litt betenkte, men er nøkterne optimister foran møtet med ØIF, slår Runar-treneren fast, og beskriver at håndball langt fra er som fotball, der en kan skyves bakover, men likevel vinne etter å ha fått en heldig corner i sluttsekundene som heades i mål.

– Men uansett når dette er sagt, vi skal brette opp ermene og gi ØIF kamp. Vi legger oss ikke nedpå selv om de er favoritter. Vi skal strø sand i maskineriet til ØIF, legger han til.

 

Gautestad forteller at han foran sesongen holdt Elverum som en knepen seriefavoritt, foran ØIF og Drammen. Frem til nå, så trekker han frem at han trodde Drammen skulle fremstå skarpere. Gøran Sørheims skade har gjort at drammenserne ikke er like sterke som de kunne vært.

– For det blir som ØIF med og uten Josip Vidovic. Han er rytmeboksen i ØIF-laget som gjør de andre gode. Sammen med Eirik Heia Pedersen og Sondre Paulsen, med Kenny Ekman i forsvar, danner det en ryggrad og et lag som holder høyt nivå, påpeker Gautestad.

 

Han er også full av lovord om de to gamle elevene, klubblegendene Eirik Heia Pedersen og Sondre Paulsen, som var unge og fremadstormende spillere da Gautestad kom til klubben. Han er ikke overrasket over at begge fremdeles er i ØIF Arendal.

– Jeg skjønte tidlig at de ikke ville gå til andre klubber i Norge så lenge ØIF hadde ambisjoner. Det var spillere som spilte seg gode i 1. divisjon, som akkurat var gode nok for eliteserien da vi kom opp, men som de siste årene har vært to av de aller beste klubbspillerne i norsk håndball. Det har vært gøy å følge fremgangen deres, og det å se at Sondre har utviklet seg og blitt en god back. Det er jeg imponert over, sier Leif Gautestad.

– Og Heia Pedersen er en bauta, som duellspiller begge veier er han fantastisk. Han er jo aldri skadet! I Norge er han den beste spilleren på returløp. Lag scorer aldri mot ØIF på kontringer når han er på banen, fremhever den tidligere ØIF-treneren.

Han kommer også med mye skryt til Kenny Ekman, spilleren som han i sin tid var med på å hente til ØIF.

– Kanskje er det Norges beste forsvarsspiller. Han er limet i laget sammen med Josip Vidovic. Når ØIF går for fullt, er det Norges beste lag i forsvar, selv om de av og til kan ha en dag de er avslåtte, mener Gautestad.

 

Han var involvert i Runar også forrige sesong, da slo Runar ut ØIF Arendal fra cupen i 3. runde. Gautestad var ikke selv med i Sør Amfi, da han på det tidspunktet hadde hovedansvaret for Ålgård-damene.

– Uansett er det gøy å få ØIF på besøk til oss i Runar, men jeg gleder med også til å stå på sidelinjen i Sør Amfi. Det er utrolig flott å se den arenaen som er blitt skapt i Arendal. De har løftet arrangementene i Sør Amfi til et nytt nivå, roser den tidligere ØIF-treneren.

 

Men det er ikke bare Leif Gautestad som møter gamle venner onsdag.

ØIF-trener Marinko Kurtovic hadde i flere sesonger Runarhallen som sin hjemmearena da han ledet Runar-herrene. Det var nettopp fra Runar at Kurtovic ble signert foran 2014/2015-sesongen.