Seriestart: Dette er Marinkos drømmescenario – ØIF Arendal

Seriestart: Dette er Marinkos drømmescenario

Onsdag kveld spilles de første kampene i eliteserien, men ØIF Arendal må vente til lørdag før de får kaste i gang sesongen. Her er Marinko Kurtovic sine tanker om sesongen, der han forteller om sin store drøm.

Hva slags forventninger har du til sesongen?

– Vi har flere scener vi skal utfolde oss på. Jeg forventer at vi skal kjempe i toppen av alle turneringene som teller, i serien skal vi sloss om medaljer. I Challenge Cup er vi avhengig av en heldig trekning. Det er god økonomi i Balkan-landene, der flere har forsterket seg mye. Vi må ha flaks for å gå hele veien. Målet er å komme lengre enn før, som er kvartfinale. For egen del er målet å utvikle spillere, at alle skal ta et steg – at de yngre skal bli mye bedre løpet av sesongen. Selv ønsker jeg å utvikle meg hele tiden, gjennom hver trening, og kamper som ligger rundt hjørnet hele tida.

 

Hva har den største utfordringen i oppladningen vært?

– Det har ikke vært større utfordninger. Forberedelsene har gått som normalt. I fjor hadde vi mye skader, men denne gangen har vi fått ro og fred, og brukt tiden sammen vi trenger. Er fornøyd frem til i dag. Resultatene i treningskampene kunne vært bedre. Den første uken møtte vi to danske topplag og et islandsk. De kampene kom litt tidlig. Den perioden ville jeg ha fokus på det sosiale og trene mye. At resultatene ikke gikk vår vei, betydde lite. Skjærgårdslekene spilte vi vår verste kamp i finalen. Mens Göteborg ble en fin opplevelse, med gode kamper. Alle har fått spille mye, noen som er gledelig. Vi har spilt inn flere alternativer. Jeg vet status og hvem som er klar for å starte, og hvem som ikke er det.

 

Får vi se en mer engasjert Marinko på sidelinjen denne sesongen?

– Kan jeg bli mer engasjert? Nå er det kommet en ny regel, som sier at assistenten også kan stå oppe og lede laget. Jeg tror publikum vil få se to engasjerte trenere. Men drømmescenario er å sitte i fred og ro på stolen, se guttene gjøre jobben uten at jeg trenger å si noe. Men det skjer neppe i min levetid. Hvis ikke spillerne viser rett attityde – da er Marinko på direkte.

 

August Baskår Pedersen ble solgt til Danmark og André Lindboe kom inn – hva har det å si for laget?

– Trist at vi mistet August. Han er en fantastisk gutt, herlig jobbe med. En som alltid var på og i utvikling. Han viste i fjor at han var en av beste venstrekantene i ligaen. Bjerringbro kom sent inn i bildet, men han ville dette. Vi så at vi måtte prate samme språk. Men de kunne ikke bare komme og hente ham. Klubben ØIF har ambisjoner – det må de andre klubbene respektere. Bjerringbro var proffe – August var proff – vi løste det på en pen måte og fikk betalt. Da åpnet muligheten seg for å få signert André. Vi har fått inn en med rutine – en som har vunnet liga, sluttspill, spilt landskamper. I mine øyne har han hatt for mange kamper på benken. Han burde spilt mer på landslag. Det er en rutinert spiller med vinnerskalle, en som stikker seg ut. Tidligere var han hatet i Sør Amfi, nå er han elsket. Ting svinger fort. Jeg tror at han er den spilleren som har manglet. Han vil bruke tid på å finne matchform, og når han blir kjent med spillet vårt, kan han bli tungen på vektskåla for vår del.

 

Kan ØIF ta opp kampen med Elverum?

– Så absolutt. Vi har ambisjoner og vokser med det. Vi jobber døgnet rundt for å få det til. Det er ikke sikkert vi tar det dette året, men er nære, så snart sitter det. Men vi skal ha respekt for alle. Det er flere som er med og slåss nå.

 

Er Eliteserien mer åpen denne sesongen enn de siste par sesongene?

– Ja, selve serien er det. Jeg tror det kan bli ubehagelig jevnt. Sluttspillet er noe annet. Der skiller det seg ut tre-fire lag.

 

I dine to første år ble det tre trofeer. Har du merket mer forventningspress etter to seriegull på rad og et cupgull?

– Nei, du stiller forventninger og krav til deg selv. Det er naturlig at når en har vunnet ligaen og NM at en vil oppleve det igjen. Jeg kjenner ikke så stort trykk – det største trykket har jeg satt på meg selv som trener og til spillerne på feltet. Det er bare naturlig at det største trykket er på oss selv.

 

Hvordan ser tabellen ut om du skal spå de fire øverste og hvilke lag tror du vil slite mest?

– Topp fire: Drammen, ØIF, Elverum og Fyllingen. Nærbø som nykommer,  om de ikke gjør jobben i starten, vil de slite. De har masse energi og kan ta mye poeng i starten og berge seg med det. Bodø og Falk vil også slite og være blant de tre-fire siste.

 

Hvilket lag må vi passe ekstra godt på denne sesongen – er det et som kan overraske?

– Runar, med den rutinen de har fått inn. Om målvakten, Joachim Christensen, holder samme nivå som han gjorde i Bodø, og de får en god start, kan det bygge en positiv energi i lokalsamfunnet som kan gi dem publikum i ryggen. Da blir de ubehagelige. Trenerduoen Leif Gautestad og Bård Tonning er to ringrever som vet hva som skal til.

 

Hva skal til for endelig å ta det etterlengtede sluttspilltrofeet?

– Først må vi se på oss selv. Spillerne må yte det lille ekstra i sluttspillet, for det er lang vei til finalen. Havner vi der, håper jeg vi har lært noe i de to finalene vi har vært i. Men det handler om å posisjonere oss i serien, at vi får en avgjørende, tredje kamp hjemme. Det betyr mye ha den åttende spiller i ryggen. Da vi vant serien gikk lufta ut i sluttspillet, med en tung tropp, tynt med spillere og mange skader. Det er naturlig etter en lang sesong. Nå er vi fullt rustet. Og vi må også være mer kyniske i sluttspill. Jeg føler vi har det lille ekstra som trengs nå. Se på André Lindboe, han var alltid best i sluttspillet mot oss. Nå er han på vår side, noe som fort kan være avgjørende i en finale.

 

Hva vil det bety for klubben og deg personlig?

– For meg betyr det ikke så mye, men for klubben og spillerne, som trent X antall timer og klubben som har brukt masse energi på å klare det, vil det bety enormt.

 

Du har sluppet til mange unggutter. Vil du fortsette med det?

– Absolutt, men bare hvis de fortjener det. Du slipper ikke til om du ikke viser deg frem på trening og blør for drakten. Når jeg ser jobben de legger ned og at de yter det som skal til, smelter det hjertet mitt. Da fortjener de også en plass i troppen. Jeg er ikke redd for å sette dem inn. Håper jeg har vist at unge spillere er velkommen om har rett holdning.

 

Hvilke(n) spillere må vi være ekstra på vakt for denne sesongen (ØIF)?

– Våre to målvakter, André og Kristijan, kan begge være verdt å holde øye med. Maximiliam har mye han vil vise som han ikke har fått ut. Vi vet at Jesper er en fantastisk linjespiller som ikke fått ut potensialet sitt ennå. Jeg er sikker på at det vil løsne denne sesongen. Han har vært skadefri hele oppkjøringen, det betyr mye. Laurits kan også få sitt definitive gjennombrudd denne sesongen. Han har tidligere glimtet til og så forsvunnet, men nå er jeg sikker på at vi får se en enda jevnere Laurits, og en tynnere Laurits. Han skal ned til 125 kilo, og nå mangler han bare et kilo. Olaf Hoffstad er en spiller jeg har utrolig stor tro på. Han kan bli årets rookie i eliteserien. Jeg forventer at hele laget tar et steg til fra forrige sesong.

 

ØIF har hatt dårlig uttelling på straffer de siste sesongene. Hvorfor?

– Enkelt og greit, vi har Ikke vært gode nok. Noen ganger har det vært mye nerver, noen straffer er enkelt og greit for dårlig satt. Vi har prøvd å gjøre noe med det. Ingen skal ta oss på at vi ikke har trent på det. Nå, i André Lindboe, har vi fått inn en spesialist, en som er sikker som banken. Det betyr at de som har satt straffer hos oss før, må skjerpe seg. Ellers vil Lindboe ta over alt. Han har i alle fall vært sikker mot oss. Straffer skal være mål.

 

Hva vil publikum bety denne sesongen?

– Ingen tvil om at de vil bety enormt mye. Jeg tror ikke helt de skjønner hva de betyr for oss. Jeg håper de skal danse og synge på tribunen i 2×30 minutter. De andre lagene skal kjenne at de hater å spille her. Det er enda mer å gå på. Med publikum i ryggen skal vi sprute av energi. Finale hjemme i sluttspillet var den beste noen gang, da hjalp de oss til seier.

 

Føler du at publikum har gitt deg svar de gangene du har bedt om mer støtte?

– I blant gir dem svar. Iblant hjelper det ikke. Det handler om hvordan kampen utvikler seg. Resultatene endrer seg fort. En kan være under med seks mål, men det betyr ikke at det er kjørt. Det er da publikum skal være på. Vi vet at det kan snu på ti minutter til at vi ligger en foran. Motstanderne skal føle at de har en motstander og publikum mot seg, dommerne også. De skal kjenne trykket. Det skal ikke være lett ta poeng her. Norges fineste arena skal ha Norges beste publikum også.