Svermen jubilerer: Det hele startet med fire engasjerte jenter – ØIF Arendal

Svermen jubilerer: Det hele startet med fire engasjerte jenter

Fredag sprettes champagnekorkene – de ti første årene til Svermen skal markeres.

ØIF Arendal er en heldig klubb. Klubben har en supporterklubb som står ved dens side i tykt og tynt. Hver hjemmekamp i Sør Amfi farger Svermen den ene langsiden i svart og rødt, som de har gjort siden ØIF Arendal tok hallen i bruk i 2012. Før det var det Nedeneshallen som ble farget i klubbfargene av Svermen.

Fredag kveld klokken 18.30 sprettes de første champagnekorkene for jubilanten. Da skal de ti første årene til Svermen feires på klubbhuset på Nedenes. Festen blir også en oppladning til ØIFs serieåpning mot Fyllingen på lørdag.

 

Fra starten av var det fire jenter som dro det hele i gang, tilbake i mai 2008.

Kvartetten Tine Stensrud Johannessen, Bente Christensen, Linn Therese Larsen og Kari Sunde var alle store ØIF-entusiaster som fulgte laget gjennom årene i 1.- og 2. divisjon. Christensen og Sunde sitter fortsatt i styret for Svermen. Sistnevnte forteller hvordan det hele ble dratt i gang. Tidligere trener Leif Gautestad var sentral. Det var han som ønsket en supporterklubb. De fire jentene tok Gautestad på ordet.

– Klubben hadde gjort det klart at de skulle satse og satte 09.09.09 (første seriekamp i eliteserien 9. september 2009) som et mål. Før vi dro i gang for alvor, var vi en gjeng som reiste rundt og fulgte laget, men da Leif Gautestad ble hentet inn som trener, ønsket han mer ramme rundt kampene og en supporterklubb. Jeg fikk en e-post fra Erik Smedsrud, leder i ØIF Arendal, og vi tok ham på ordet og fikk stiftet Svermen, forklarer en mimrende Kari Sunde.

Drakter ble bestilt og noen billige gensere ble anskaffet. Navnet ble Svermen.

– Navnet var det litt diskusjon om, men vi endte med Svermen, ettersom vi på en måte svermet rundt klubben og laget, forteller hun.

I starten beskriver Sunde at supporterklubben var ”de glade amatører”. De ble med i spillerbussen til bortekampene.

– Den dagen vi kunne sette opp egen buss til en bortekamp, den var magisk, humrer Sunde.

 

Sunde har vært talsperson for Svermen i alle år. Nå er det Jørn Holmestrand som har lederklubba, den har han hatt siden 2012.

Selvlagde medlemskort er byttet ut med moderne plastmedlemskort og driften av supporterklubben har stadig blitt mer profesjonell.

– Kari Sunde: Hva er ditt beste minne fra de ti årene?

– Himmel og hav, det er mange! Altså, den aller første skikkelige eksplosjonen kom i opprykkskampen mot Herulf i Moss i 2009. Det var en skikkelig tåreopplevelse. Det er også mange enkeltkamper som sitter i, som i semifinalen mot Haslum vi lå under, da David Svenningsen sendte i vei et skudd fra 10-12 meter, nesten uten mål og mening, men som gikk i mål – berget ekstraomganger for oss – som igjen ga oss seieren i kampen. Men en kamp som jeg kan oppleve igjen og igjen, er cupfinalen i 2014. Vi fylte hele Oslo. Opplevelsen var magisk. Alt som skjedde i den kampen – ser jeg det igjen, kommer tårene i øyekroken hver gang, svarer Kari Sunde.

 

Fredag er det fest.

Svermen-leder Jørn Holmestrand melder om en vital tiåring, som egentlig skulle feires tidligere i år, men da kom det ting i veien. Men fredag er jubileumsfesten et faktum. 38 medlemmer er påmeldt, men styret håper på flere.

– Det har vært et eventyr å være med på dette. All ære til de fire som startet dette for ti år siden, sier Jørn Holmestrand, som også er ansatt i ØIF Arendal som salgssjef.

– Jeg hadde sagt NEI til den jobben om jeg hadde måttet droppe Svermen. Så mye betyr supporterklubben for meg!

Han beskriver seg som en som er blitt frelst underveis. Tidligere var han med i Håndballens Venner.

–  Når jeg fikk håndballen så tett inn på livet på toppnivå, var det naturlig å bakke opp ØIF. Håndball er noe annet enn den frøkensporten som spilles på en gressplen, der spillerne ruller rundt bare de pustes på. Håndball har fart og styrke, det er en kraftsport med action over to ganger 30 minutter, beskriver den engasjerte supporterlederen.

I fjor var det 260 medlemmer i Svermen.

Men klubben har også sine tilhengere spredt rundt i hele landet. Selv når laget reiser til Bodø møtes de av svart og rødt på tribunen.

– Vi prøver alltid å stille med folk når ØIF spiller, selv til Bodø er det fans som har reist fra Arendal, men ofte kommer det arendalitter bosatt der for å følge laget, og de høres. Men det er lettere å mobilisere til kamper med kort reisevei, og til Elverum. De har den eneste supporterklubben (Taigaen) ved siden av oss som er organisert.

Holmestrand har troen på det som skal skje denne sesongen.

Jørn Holmestrand er leder av Svermen. Her fotograferes han av Jan Espen Thorvildsen.
Kari Sunde er en av fire som har vært med siden starten i 2008. Bak trommer Jørn Holmestrand.

– Jeg har klokkertro på at vi skal vippe ned Elverum denne sesongen. Vi er godt forspent på alle plasser. I helgen så jeg G20-laget i NM, og det lover veldig bra. Noen av dem kan slå til i år. Og det at vi hentet André Lindboe, viser at det er kort vei mellom det å elske og det å hate i håndballen. Det var en spennende prosess å følge, mener han.

Jubileumsfesten blir preget av serieåpningen dagen etter. Det tror begge talspersonene.

– I og med at det er serieåpning dagen etter, blir det neppe helt hæla i taket. Vi har invitert gjester, noen sponsorer og tar det derfra. Blir en kveld med god mat og drikke for å markere oss selv, smiler Jørn Holmestrand.