Sluttspill: Nå blir det best av 5 kamper i semifinale og finale! – ØIF Arendal

Sluttspill: Nå blir det best av 5 kamper i semifinale og finale!

NTHs forslag til ny sluttspillsmodell er vedtatt av NHFs styre og trer i kraft allerede fra sesongen 2018/19. Herrene strekker det nå ennå lengre med best av fem oppgjør i både semi- og finaler!

Norsk Topphåndball (NTH) og toppklubbene ønsker seg mer sluttspill. Og NTH oversendte forslag til NHF med ønske om sluttspill allerede kommende vår hvor semifinaler og finaler på herresiden skal spilles i oppgjør av best av fem kamper. Og hvor damene skal i gang med samme modell som herrene har hatt de siste sesonger. Med best av tre oppgjør og gjeveste E-cup plass til vinneren av sluttspillet. 

Nå har Norges Håndballforbunds styre vedtatt at slik blir det allerede fra våren 2019. 

De siste sesonger har sluttspillet på herresiden blitt en stor suksess. Mye medieoppmerksomhet, masse folk på tribuner og stor prestisje i kampene. Og selvsagt, Champions League-plassen til vinneren. Alt har bidratt til dette. Og så stor har suksessen blitt, at nå ønsker klubbene ennå mer sluttspill. Og damene ønsker å «konvertere» til herremodellen.

Slike avviklingsformer byr også på noen utfordringer. Ikke minst å terminfeste kampene. Dersom noen norske lag spiller E-cup semifinaler og/eller finaler, risikerer siste sluttspillsfinale på herresiden å bli spilt tidlig i juni måned. Det vil å så tilfelle være norsk rekord i varighet på sesong.

Dersom det ikke er norske lag i semi- eller finaler (herunder Final4), så kan hele sluttspillet starte tidligere og bli komprimert ytterligere. Sannsynligheten for at dameklubbene spiller lenge i Europa, er nok endel høyere enn herreklubbene. I alle fall enn så lenge.

Denne usikkerheten skaper også endel utfordringer for noen av klubbene, nemlig hallreservasjon. For slik det foreligger nå, vet man ikke når man skal spille. Og man vet ikke hvilke kamper som går hjemme og borte. Litt av en logistikk med andre ord!

Alt dette til tross, klubbene er klare i sin tale. De ønsker mer av siste sesongers sluttspill. De ønsker seg best av fem oppgjør allerede fra denne sesongen.

Alt om sluttspill menn

I kvartfinalene spilles det best av 3 kamper. Best plasserte lag fra Eliteserien har hjemmekamp i kamp 1 og eventuelt kamp 3. Det skal kåres en vinner i samtlige kamper. Dersom det etter opprinnelig spilletid står uavgjort spilles ekstraomganger og eventuelt 7m-kast etter bestemmelsene i § 10 i Kamp og Konkurransereglementet. Vinner sammenlagt er det laget som har vunnet 2 kamper.

I semifinalene og finalene spilles det best av 5 kamper. Best plasserte laget fra Eliteserien har hjemmekamper i kamp 1, kamp 3 og eventuelt kamp 5. Det skal kåres en vinner i samtlige kamper. Dersom det etter opprinnelig spilletid står uavgjort spilles ekstraomganger og eventuelt 7m-kast etter bestemmelsene i § 10 i Kamp og Konkurransereglementet. Vinner sammenlagt er det laget som har vunnet 3 kamper.

¼ finale 1: Lag 1 velger 7 eller 8 ¼ finale 2: Lag 2 velger 6, 7 eller 8 ¼ finale 3: Lag 3 velger 5, 6, 7 eller 8 ¼ finale 4: Lag 4 får 5, 6, 7 eller 8

Semifinaler: Høyest rangerte lag fra Eliteserien velger motstander. De to høyest rangerte gjenværende lagene fra Eliteserien kan ikke møtes.

Finale: Vinner av semifinale 1 og semifinale 2. Vinner av sluttspill får den høyest rangerte E-cup plassen. Valg av motstander må bekreftes skriftlig til NHF senest kl. 10.00 påfølgende dag, dersom annet ikke er avtalt. NHF kan bestemme annen frist.

Datoene for sluttspill kan justeres ut fra E-cup deltakelse, TV-kamper, antall kamper i hver runde i sluttspillet, eller andre forhold.

Slik avgjøres E-cup-plassering menn

Norges plasser i E-cupene 2018-19 rangeres p.t. som følger:

  1. Champions League
  2. EHF-Cup
  3. Challenge cup 1
  4. Challenge cup 2

For tildeling av plasser E-cupene gjelder følgende:

Den høyest rangerte E-cup plassen: Vinner av Sluttspillet Den nest høyest rangerte E-cup plassen: Vinner av Eliteserien. (Det best plasserte laget i Eliteserien, som ikke allerede er kvalifisert for høyere rangert E-cup). Den tredje høyest rangerte E-cup plassen: Vinner av Cupfinalen. Tapende finalist dersom vinner allerede er kvalifisert for høyere rangert E-cup. Dersom denne allerede er kvalifisert for høyere rangert E-Cup går plassen til det best plasserte laget i Eliteserien, som ikke allerede er kvalifisert for høyere rangert E-cup. Den fjerde høyest rangerte E-cup plassen: Tapende finalist i sluttspillet.

Dersom denne allerede er kvalifisert for høyere rangert E-Cup går plassen til det best plasserte laget i Eliteserien, som ikke allerede er kvalifisert for høyere rangert E-cup. Evt. flere E-cup plasser fordeles til høyeste lag i Eliteserien som ikke allerede er kvalifisert for høyere rangert E-cup.

Gjeldende for både E-cup kvinner og E-cup menn:

Dersom 2 lag etter plassering i sluttspill står likt med hensyn til E-cupdeltakelse, rangeres lagene ut fra plassering i serien (Eliteserien). Dersom begge cupfinalistene i NM Senior er kvalifisert for høyere rangert E-cup, tildeles plassen til det høyest rangerte laget i serien (Eliteserien). Klubber som skal delta i E-cup må være kvalifisert for Eliteserien samme sesong, og må ha avklart utestående til NHF og NTH.

En konkret oppstilling vil bli utarbeidet når NHFs plasser i kommende sesongs E-cup er bekreftet.