Det «vanvittige» dugnadsløftet! – ØIF Arendal

Det «vanvittige» dugnadsløftet!

ØIF Arendal er en institusjon i Arendal. Med god over 100 engasjerte personer i svært mange ulike type roller. Med 5 personer som deler 3 stillinger i administrasjon. Men først og fremst med nærmere 100 dugnadsmedarbeidere, "sjela" i klubben, som gjør et "hinsides" dugnadsløft - til hver eneste kamp! Og nå står de døgnet rundt i beredskap og lurer på når neste hjemmekamp skal spilles!

Den åpenbare fordele av å være håndballsupporter når fotballen starter sin sesong mens snøen ennå ligger tungt over det ganske land og gradestokken fremdeles ikke har sett plussgrader, er åpenbar. For akkurat da er det fortreffelig å sitte tørr, varm og underholdt inne i en ferdig tilrigget idrettshall. 

Er du derimot dugnadsmedarbeider, da kikker du aldri så lite misunnelig over på fotballarenaene… Ikke fordi Sparebanken Sør Amfi er noen fotballarena underlegen. Absolutt ikke. I Arendal er vi så heldig at vi har Norges flotteste håndballarena, servert av kommune og fylke på fantastisk vis.

Spørsmålet er allikevel om alle ØIF Arendals venner er klar over hvilket fantastisk dugnadsapparat klubben har for å ta disse like fantastiske fasilitetene i bruk? 

For der fotballklubber har en ferdig lagt grassmatte hvor ingen behøver å pakke den sammen etter hver kamp, bruker 10-talls dugnadsmedarbeidere i håndball mange timer før kamp for å legge ut gulvet spillerne skal spille på. Og nesten like mange timer etter hver kamp, til å legge samme gulvet sammen.

Og der alle utendørs arenaer har reklameskilt og billettfasiliteter ferdig rigget fra stadion er bygget, der bruker ØIF Arendals «hær» av frivillige time etter time på sette ut gulvskilt, bannere, flagg og seil. 

Og selvsagt er det heller ikke slik at klasserom automatisk blir landets flotteste håndball VIP-lokaler bare klokken slår 15.00 og skoleelever går hjem. Også her kreves nitidig innsats av klubbens «dugnadshær» når det rigges til håndballfest. For å gjøre klasserom om til VIP-lokaler. Være seg det er tilrigging, matlaging, servering, før kamp og i pausen. Og heller ikke er det slik at disse lokalitetene «automatisk» stilles tilbake til klasserom. Det kreves timer med dugnadsinnsats.

Ei heller er det slik at hverken gulv, skilt, mål, reklamefasiliteter, billettanordninger, VIP-rom eller tribuner for den saks skyld «faller» tilbake på plass når kampene er over. Nei, tvert i mot. Nedrigget er rydding og vasking er langt større enn opprigget. Og nedrigget skjer når alle er på vei hjem fra det som forhåpentligvis har vært et fantastisk håndballfest. Ja, selv kampens aktører, spillere og dommere har forlatt hallen for flere timer siden når de siste dugnadsmedarbeiderne forlater Sparebanken Sør Amfi.

ØIF Arendals «dugndshær» er rett og slett helt unik. For dugnadsløftet i Sparebanken Sør Amfi er antagelig større enn i noen annen lag-/toppidrettsklubb i Norge, uansett idrett. Ingen andre legger gulv til hver kamp. Rigger 5-6 møte/klasserom om til VIP-fasiliteter. Må bære ut absolutt alt av reklame før kamp og ta alt inn igjen etter kamp. Hverken Rosenborg, Vålerenga eller Start har i nærheten av slike oppgaver på kampdager.

Og nettopp derfor bør vi alle, i disse uforutsigbare sluttspillsdager, hvor vi ikke aner når neste kamp skal spilles. I disse dager da disse fantastiske menneskene sitter i «døgnkontinuerlig» beredskap og venter på at Per Carsten «ringer» for han trenger dem til kamp! For det blir ingen kamp uten «sjela» i klubben – uten det «vanvittige» dugnadsløftet. 

Akkurat i disse dager bør vi by på en ekstra «motivasjonsboost» når vi ser de frivillige ØIF Arendal-heltene. Være seg om vi møter dem «på gaten» eller i full jobb i hallen. Og aller mest bør vi hilse med et hyggelig smil, med en «tommel-opp» når vi andre går fra hallen. Vel vitende om at det er disse hverdagsheltene som faktisk gjør det hele mulig. De har nemlig noen timer til med dugnadsinnsats, slik at Norges beste håndballarena er klar som gymsal og klasserom igjen når elvene ved Sam Eydes vgs møter til skoledag morgenen etter.

Du verden så heldige vi er – ØIF Arendals dugnadshær holder allerede Champions League-nivå!