– Livsgleden til guttene som løp rett ut på den jordbelagte banen kan vanskelig beskrives med ord – ØIF Arendal

– Livsgleden til guttene som løp rett ut på den jordbelagte banen kan vanskelig beskrives med ord

Arendalittene Merete og Egil Olsen har vært på reise. Og bl.a. besøkt flere misjonsstasjoner. Her fikk de med egne øyne se hvor viktig arbeid som New Life Mission gjør i fattige områder i Kenya. Og misjonsorganisasjon helt er avhengig av gode støttespillere. Les hele historien, kanskje blir du inspirert til å tegne et fadderskap?

Skrevet av Egil Olsen (flere bilder under saken):

Vi reiste til Kenya i perioden 20.10 – 05.11.2017 med det svenske selskapet Hagströms Safari AB. Familieselskapet Hagströms Safari AB drives av Annikki og Karl-Erik Hagström som også var våre guider på turen. Annikki er misjonærdatter, født og oppvokst i Kenya og sammen med sin mann, Karl-Erik har de viet livet sitt for å hjelpe de som trenger det mest. Annikkis foreldre var med å starte New Life Mission (NLM) i Nairobi i 1978 som da primært jobbet i lokale fengsler og etter hvert startet barnehjem for barn av innsatte. Reisebyrået Hagströms Safari AB ble primært startet for å opprettholde kontakten med misjonsarbeidet etter hjemkomst til Sverige i 2005, og gi de reisende et nært møte med kenyanere, dyr og natur.

Under vårt opphold fikk vi besøke hovedstasjonen i Ongata Rongai, ca 20 km sør for Nairobi sentrum. På denne stasjonen, som er plassert midt i den voksende Kware-slummen drives i dag Samaritens barnehjem i tillegg til skole og barnehage for barn som til daglig bor i slummen. I tillegg drives en «overgangsbolig» der de eldste barna bor for å forberede seg på livet som venter utenfor stasjonen. De eldste barna har også mulighet for yrkesfaglig utdanning, så som bilmekanikerutdanning, lakkerer- og biloppretterutdanning på denne stasjonen og ca 40 ungdommer blir uteksaminert hvert år.

Personalet på stasjonen driver for øvrig med hjemmebesøk i slummen, der de ofte bistår alenemødre med omfattende utfordringer. -Der fikk vi bli med på hjemmebesøk og så de desperate behovene på nært hold. Vi besøkte to ulike familier hvorav den ene besto av forlatt alenemor med tre små barn. Hun forsørget seg ved å bake chapati-brød som hun igjen solgte på gaten. -Inntekten hennes var skarve 8 kroner dagen og hun hadde derfor store vansker med å underholde familien sin. -De to eldste barna gikk i dag på skolen og fikk ernæring på misjonsstasjonen. Den minste på tre måneder var hjemme hos sin mor, og dessverre tydelig underernært. Hun forsøkte å amme det lille barnet sitt gjentatte ganger mens vi var der, men brystene var tilnærmet tomme da hun selv også var svært utslitt og underernært. Skuret de bodde i var på ca 8kvm, uten innlagt vann, møblement osv. Vi snakket lenge med denne alenemoren og bestemte oss tidlig for å forsøke å hjelpe henne. Mest av alt ønsket hun en seng til barna sine, for å få dem opp fra insekter og dyr på bakken. I tillegg fortalt hun at hun gjerne skulle hatt et bord til å bake chapati-brødene på. -Per i dag brukte hun en liten krakk som var lite praktisk og svært belastende å jobbe på. For oss var det en stor glede å kunne hjelpe med en køyeseng og et arbeidsbord til denne lille familien. I ettertid fikk vi også et svært uventet, men veldig hyggelig takkebrev med bilder levert fra denne kvinnen til misjonsstasjonen som igjen videresendte til oss. For oss ble dette et tydelig bevis på at små bidrag faktisk nytter og at alle kan bidra for at de som trenger det mest skal få en bedre tilværelse.

Foruten hjemmebesøk driver misjonsstasjonen også ett omfattende matbespisningsprogram for underernærte barn i slummen. I Mashuru deler de eksempelvis ut livsviktig morsmelkerstatning til en rekke mødre som har behov for det. -Kostnaden for å holde et lite barn i livet med morsmelkerstatning ble vi fortalt at var ca 300 kroner per måned. På stasjonen drives også en klinikk, med gratis konsultasjon og behandling. Det er også nylig oppført et vannrenseanlegg som forsyner stasjonen og et betydelig antall trengende hver dag med rent vann. Dette vannrenseanlegget er forøvrig i hovedsak sponset av generøse givere i Kristiansand/Vennesla-området.

Etter noen dager på hovedstasjonen ved Nairobi reiste vi videre med bil til utposten Mashuru, 130km sørøst mot Tanzania. Der lever urfolket «massaiene» på samme måte som de har gjort i uminnelige tider. De lever i enkle jordhytter uten vann og strøm og livnærer seg så godt de kan av det husdyrene og naturen har å by på. Når vi var der nå hadde det vært tørke i over seks måneder og buskapen hadde store problemer med å overleve. For massaiene er kuer og geiter den lokale valutaen og nå som dyr dør i hopetall er det flere av menneskene som også lider som følge av dette. New Life Mission bistår så godt de kan og har borret over 60 drikkevannskilder. De deler også ut nødproviant i utsatte områder og har også startet en «Jeep-line» som bringer sanitetspersonell ut til trengende på landsbygda.

I Mashuru driver NLM Maria-hjemmet for foreldreløse gutter og Karianne-hjemmet for masaijenter som står i fare for å bli utsatt for omskjæring og tvangsekteskap (barneekteskap). Masaijentene på Kariannehjemmet får utdannelse i offentlig skole eller muligheten til å gjennomføre to års syerske-utdanning for å en gang bli rustet til å drive egen virksomhet. Guttene på Maria-hjemmet er i hovedsak foreldreløse masaigutter eller barn fra Kware-slummen i Nairobi. De gjennomfører grunnskole og gymnasium, og noen høyere utdannelse.

Vi var delvis kjent med utfordringene i Kenya før vi valgte å reise og i den sammenheng undersøkte vi hvordan vi selv på enkel måte kunne bidra. Tilbakemeldingen vi fikk var at de hadde et stort behov for sko til jentene på Karianne-hjemmet i Mashuru og kanskje noen aktivitetsmidler til guttene på Maria-hjemmet der. Som resultat av det la Merete ut en melding på facebook der hun spurte om noen hadde noen brukbare damesko de kunne avse. -Responsen var enorm og med oss på reisen hadde vi 5 kofferter med bare sko. Jeg påtok meg arbeidet med aktivitetsmidler for guttene og gleden var derfor stor over imøtekommelsen og gaven jeg fikk med meg av ØIF Arendal. -Med meg i den sjette (og siste) kofferten hadde jeg et helt draktsett fra vårt kjære eliteserielag og i tillegg supplerte BrekkeSport med fotballer og håndballer samt pumpe. Når gavene ble overrekt var gleden enorm! -Jentene smilte fra øre til øre og livsgleden til guttene som løp rett ut på den jordbelagte banen kan vanskelig beskrives med ord. På vegne av barna i Mashuru lovet jeg derfor å takke de gavmilde giverne så mye!

Vi vil definitivt tilbake til Kenya ved en senere anledning og oppfordrer også andre til det. Landet er fantastisk vakkert, med et utrolig dyreliv og fantastiske strender langs kysten. I tillegg er det mulig å oppleve de enorme forskjellene i verden på nært hold og kanskje til og med bidra til at de som trenger det mest kan få det litt bedre.

New Life Mission er helt avhengige av støttespillere for å fortsette sitt livsviktige arbeid i Kenya. Ved å tegne et fadderskap med NLM går pengene direkte frem i sin helhet til de som trenger det mest.

For mer informasjon om Hagstøm Safari se denne linken:

www.hagstromssafari.se

For mer informasjon om New Life Mission sitt arbeid i Kenya anbefales denne linken:

http://www.newlifemission.se