Elverum kastes ut av Champions League! – ØIF Arendal

Elverum kastes ut av Champions League!

Det Europeiske håndballforbundet (EHF) har bestemt at fra 2020 skal Champions League bestå av kun 12 lag. Ned fra dagens 28. Og de har bestemt at det bare er plass til et lag fra de 8 beste ligaene, samt 4 «wildcard». Norske klubbers drøm om Champions League blir plutselig uoppnåelig!

Og dette er selvsagt ikke noe som bare går utover Elverum. ØIF Arendal har som målsetting å spille seg inn i det gode selskapet. Nå slenger det Europeiske håndballforbundet «døren» midt i ansiktet på hardtsatsende arendalitter.

Eneste håp om å spille i det gode selskapet er altså et «wildcard». Da skal man sloss med store klubber i Tyskland, Frankrike, Spania, Ungarn, Russland. For disse nasjonene har i bare en fast plass i Champions League med dagens rangering. 

Alternativt må de norske herreklubbene prestere slik at norsk klubbhåndball rangeres som en av de 8 beste ligaene i Europa. Ditt er det langt:

Norske enkeltklubbers rangering i Europa:

36. Elverum
73. Haslum
78. ØIF Arendal
108. Fyllingen Bergen
162. Stord Håndball
176. Runar
189. Drammen
222. Bækkelaget

Ikke særlig oppløftende er det i nasjons rangeringen 

 

Der er Norge på en 16 plass…

Dette er en turneringsform som vil bli møtt med stor motstand i mange nasjoner og i mange klubber. Og det er mildest talt vanskelig å forstå at mens andre idretter øker antall klubber i sine konkurranser, antagelig fordi de ønsker at sporten skal utvides, så går internasjonal håndball den motsatte veien.

EHF legger nå opp til en serie med 12 herrelag og 22 kamper. De beste lagene skal gå til kvartfinale og med påfølgende «Final4».

Spørsmålet nå er hva gjør resten av håndball-Europa? Vil det store, brede flertallet akseptere en slik konkurranseform når det skal samles til EHF kongresser? Vil de nasjonale håndballforbundet akseptere en slik forfordeling av de største nasjoner? Og hvordan vil «resten» av klubbene reagere?

Allerede går ryktene om klubber som samler seg og vurderer og la være å melde seg på i E-cup. Det meldes om tanker om «egne» private serier på utsiden av EHF. Ikke fordi man ønsker det, bare fordi man ønsker seg et «mottrekk».

En ting er helt sikkert. Selv om EHF nå har presentert en ny modell fra 2020, så har de beslutninger skjedd i de «lukkede rom» med svært få eksklusive aktører tilstede. At EHF har latt seg forføre, kan kanskje ha med muligheter for store TV-inntekter. Hva vet vi? Men at dette er greit. Det er det så absolutt ikke.

Vi ønsker Elverum i Champions League også i fremtiden. Og vi vil elske å utfordre Elverums rolle i dette. «Stjele» plassen fra hedmarkingene. Akkurat nå har EHF «stjålet» mulighetene fra alle norske klubber. Et EHF som Norges Håndballforbund har betydelig innflytelse i. Nå er det å håpe at NHF slår seg sammen med andre «forsmådde» nasjonale håndballforbund og endrer disse tankene før de i det hele tatt blir iverksatt.

En ting å miste sine «drømmer» om målsettinger gjennom tap på håndballbanen. En helt annen er det at «pampene» i EHF allierer seg med de største klubbene «bak lukkede dører» og stenger resten av oss andre ute.

Da hjelper det lite å bytte navn på andre E-cuper som «plaster» på såret. Nå trenger internasjonal håndball et «opprør».