Kleven/Jørum dømmer kveldens semifinale: – Det er denne type kamper vi lever og ånder for! – ØIF Arendal

Kleven/Jørum dømmer kveldens semifinale: – Det er denne type kamper vi lever og ånder for!

Lars Jørum og Håvard Nystad Kleven er satt opp som dommere til kveldens semifinale i Sparebanken Sør Amfi. Og det er spente dommere som gleder seg til kveldens oppgaver. - Det er denne type kamper hele håndballfamilien lever og ånder for. Både publikum, spillere og vi dommere gleder oss til slike oppgjør, forteller Kleven.

Kampforberedelser er ikke noe som bare er forbeholdt spillere og trenere inn mot store oppgjør. En av dagens dommere, Håvard Nysted Kleven, forteller at dagens kamp har dommerne forberedt seg til helt fra de fikk oppgaven av Norges Håndballforbund.

– Vi var så heldige at vi fikk dømme tilsvarende kamp i serien. Så vi har sett kampen om igjen. Det var en tøff, men fair-spilt kamp. Vi har sett noen situasjoner vi har tatt lærdom av. Bla. har jeg selv en avblåsning hvor Eirik Heia Pedersen setter ballen i mål etter at jeg har blåst. Jeg beklaget situasjonen til Eirik under kampen og opplevde at jeg fikk god respons på det, forteller den sympatiske dommeren både åpent og ydmykt.

– Det er viktig at vi dommere møter forberedt, men ikke forutinntatt til kamp. Det legger vi mye vekt på når kampen starter. Det er en ny kamp som lever sitt eget liv og alle parter starter med blanke ark.

Dommernes oppgaver er ikke bare å dømme kampen. Allerede 1,5 time før kampen ankommer de Sparebanken Sør Amfi. Da har de tatt seg fri fra jobb til lunsj, stoppet på «Lasses» for en «teamtalk», litt mat og er klare for oppgavene før kampstart. Hadde det vært opp til dommerne hadde de tatt seg fri hele kampdagen.

– Ja, så absolutt. Hadde de økonomiske rammebetingelsene vært slik at det var mulig, hadde vi helt klart ønsket å ha fri på kampdagen. Det gir selvsagt ennå bedre rammer for kampforberedelser også for oss dommere.

Kampforberedelsene som skjer i Sparebanken Sør Amfi starter altså 1,5 time før kampen.

– Det første vi gjør når vi kommer til kamparenaen er å hilse på folk. Kjenne litt på stemningen og finne  oss til rette. Så ser vi over banen, mål, innbytteområder og slike ting. Kontrollerer at alt er i orden. Deretter er det tekniske møter med arrangør, hjemmelag og bortelag. I dag er det selvsagt spesielle rammer rundt en veldig spesiell kamp for alle involverte.

– Når alle formaliteter rundt kamparrangementet er klare tar vi en god prat med kampens delegat. I dag er det Kenneth Abrahamsen. Vi gjennomgår arbeidsfordelingen mellom dommer og delegat. Og det er det siste vi gjør før vi starter oppvarmingen ca. en halvtime før kampstart.

I Sparebanken Sør Amfi etter seriekampen i mars var det «opphetede» tilstander. Hvordan er følelsen i kroppen til en håndballdommer etter en slik kamp?

– Det kan variere. Etter kampen sist var det situasjoner vi var usikre på. Og vi viste det var situasjoner vi hadde gjort feil i. Sånt er vondt også som dommer. I etterkant har vi sett kampen på video og vi har tatt lærdom av feil vi har gjort. Vi analyserer egen innsats og jobber hele tiden for å utvikle oss. Noen av situasjonene fra forrige kamp som ble møtt med store protester har vi gjennom samme videoanalyse sett at var riktige dommeravgjørelser. Noen ganger kan det være momentet og temperaturen som også bidrar til følelseaksjoner.

– Nå gleder vi oss begge til kveldens oppgjør. Vi håper det blir fullsatt i Sparebanken Sør Amfi. Det er denne type kamper hele håndballfamilien lever og ånder for. Både publikum, spillere og vi dommere!