Hvem blir sluttspillmester sesongen 2016/2017? – ØIF Arendal

Hvem blir sluttspillmester sesongen 2016/2017?

ØIF Arendal har blitt seriemester to ganger (2014/2015 og 2015/2016). Er norgesmester fra 2014. Har spilt sluttspillfinale i tiden hvor sluttspill var noe ingen satt spesielt høyt. Siste to sesonger har det blitt tidlig sesongslutt på Sørlandet. ØIF Arendal har blitt slått ut i kvartfinalene. Kan våre gutter vinne i år? Hvem tror du vinner? Gå til Facebooksidene våre og gi oss ditt tips!

De fleste vil nok holde Elverum som favoritter til årets sluttspill. I tilfelle det slår til, blir det tredje sluttspill på rad de hvite og sorte fra «skauen» henter hjem. Laget har gjennom sesongen dokumentert høyt nivå uansett motstander. Og gjennom Champions League-prestasjonene har de visst at de har en bredde i stallen som ingen av de andre klubbene i Grundigligaen kan vise frem. Ennå.

Mange vil kanskje mene at dersom Elverum skal «ryke» i år, så vil det komme av at de «ryker» for eget grep. For «fadesen» i siste seriekamp med fire frivillige røde kort. Sannsynligvis tar de som mener dette helt feil.

Flere av uttalelsene rundt Hedmarks-laget tyder på at Elverum har en strategi om å «bruke» saken de har havnet i til å mobilisere. Til å «samle» klubben og laget. Slutte rekkene. Skape en «oss mot dem» følelse. Elverum mot resten av håndball-Norge. Forsøke å sette seg selv i en «offerrolle» og slå tilbake derfra. Lykkes man i en sånn strategi, kan man fort «gå på vannet». Var Elverum vanskelig nok i seriespillet, så kan de bli ennå hakket hvassere i sluttspillet. Noen mener at fraværet av Michael Apelgrens taktiske kompetanse i kampsituasjoner svekker laget. Det har de nok helt rett i. Men spørsmålet er om det er nok? Elverum har alt å bevise. For de tre andre lagene vil det å vinne være en bonus ut av det blå. Vi snakker om seriemesteren mot 4. plassen (ØIF Arendal), 6. plassen (Bodø) og 7. plassen (Kolstad) fra seriespillet.

Hva så med ØIF Arendals sjanser i årets sluttspill? Siste to sesonger kom man inn i sluttspillet som regjerende seriemester. Og med privilegiet å kunne velge motstander. Det gikk heller dårlig. Utslått i kvartfinale. I år kommer vi sørlendinger inn med lave skuldre. Motstanderen i kvartfinalen, FyllingenBergen, fikk ikke muligheten til å mobilisere på at vi valgte den antatt «dårligste» motstanderen. FyllingenBergen stod igjen til ØIF Arendal når Elverum, Bækkelaget og Haslum hadde valgt sine motstandere. Det samme skjedde i semifinalen. Bodø kan ikke gå til kampen med den ekstra motivasjon som måtte ligge i å å være «underdogs» valgt av motstanderen til å være svakere enn det andre laget. Bodø ble også «tildelt» ØIF Arendal som følge av at Elverum valgte Kolstad. Kanskje passer en sånn inngang oss bedre?

Marinko Kurtovic har sagt at alle kamper i sluttspillet er 50/50-kamper. Og resultatene fra innledende kamper tyder på at han har rett. Selv om ØIF Arendal havnet tre plasser over Bodø på tabellen, maktet våre karer kun å hente ett poeng fra seriekampene mellom lagene. Ett poeng og flatterende 10 mål minus. Kanskje passer nettopp en slik inngang til historiske semifinaler mot nordlendingene oss godt? Og kanskje er nettopp det psykologiske utgangspunktet for semifinalene det som kan gjøre at våre gutter klarer å mobilisere til en historisk mulighet?

Bodø Håndballklubb har faktisk gjort den mest imponerende jobben i sluttspillets kvartfinale. De har slått ut Grundigligaens nest beste lag, Bækkelaget. Og de gjorde det uten å måtte reise til Oslo for en tredje og avgjørende kamp. Bodø avgjorde det hele etter to kamper, seier i Oppsal Arena (32-29) og seier i Bodø Spektrum (32-28). Svært solide saker som styrker ikke bare selvtilliten i laget, men kombinert med resultatene fra seriespillet mot ØIF Arendal, gir det grunn til en ganske overbevisende selvtillit inn i første semifinale i sluttspillet.

Og strategien er helt sikkert lagt fra klubbens rutinerte trener, Børge Lund. La oss ta hele hjemmebanefordelen bort fra ØIF Arendal ved å vinne i Sparebanken Sør Amfi. Akkurat som man gjorde mot Bækkelaget. Kampen onsdag over påske kommer til å være svært avgjørende. For Bodø har visst at det å reise nordover og samtidig «måtte» vinne, det var selv Grundigligaens nest beste lag, Bækkelaget, ikke i stand til. Og vi i ØIF Arendal tapte med 32-22 sist gang vi prøvde. Bodø blir en hard knute å knyte opp. Det er godt at det er vi som har fått utfordringen!

Mange var nok overrasket over at Kolstad tok seg videre til semifinale. Høye røster påstår at Haslum burde så absolutt «stått i veien» for Kolstads videre avansement. Men trønderne viste imponerende styrke. Mest imponerende var det å sende Haslum ut av sluttspillet i Oslo i tredje og avgjørende kamp. Og Kolstads fysiske håndball kan stoppe absolutt alle lagene i sluttspillet. Vi husker godt hvordan laget «sloss» våre gutter ut av stilen tidlig i mars. 28-28 ble det i en kamp hvor vi mer vant, enn tapte ett poeng.

Det aller morsomste med semifinalene i årets sluttspill er muligheten for en fantastisk publikumsfest. Kolstad er det laget som har trukket flest folk denne sesongen. Elverum har godt tak på sitt publikum i Terningen Arena. Det samme har Bodø i nord når det strammer seg med viktige og avgjørende kamper. Og her sør, i Sparebanken Sør Amfi, har vi virkelig visst «tenner» utover våren. Med rundt 2 000 tilskuere mot Haslum i slutten av mars. La oss håpe at vi blir flere neste onsdag når semifinalene starter. Hjemmebanefordelen kan være avgjørende i flere av oppgjørene.