Velkommen til oss Bjørn-Gunnar! – ØIF Arendal

Velkommen til oss Bjørn-Gunnar!

Gratulerer med ny jobb i ØIF Arendal. Banker hjertet ditt for klubben vår?

– Ja, så absolutt! Og båndene går langt tilbake i tid. Jeg er av samme årgang som Kaare Rannekleiv junior og husker godt tøffe oppgjør både på Sørlandet og i Larvik. Og selvsagt har jeg lagt godt merke til det imponerende arbeidet som nå ØIF Arendal Elite har gjort i en årrekke. Nå gleder jeg meg til å være med på den spennende reisen videre.

Du søkte jobb da vi fikk ledig stilling som daglig leder, etter at Rune Jakobsen fikk jobb i fotballklubben Jerv.

– Ja, det stemmer nesten. Marinko Kurtovic kontaktet meg i forbindelse med at Rune sa opp i høst. Marinko var veldig positiv og ikke minst svært så selgende til det han har opplevd i og med ØIF Arendal. Han skrøt uhemmet av klubbens fremtidsmuligheter og mente at klubben og jeg ville være en spennende match. Etter avtale med Marinko sendte jeg CV til styreleder Erik Smedsrud.  Og nå er jeg i gang.

Hva er det du har fått godt inntrykk av så langt?

– Alle de flotte og positive menneskene jeg har møtt. Styret, ansatte, dugnadsmedarbeidere, supporterklubben Svermen og selvsagt treneren. Og jeg gleder meg til å møte både spillere, frivillige for øvrig og klubbens samarbeidspartnere. Dessuten er Arendal en fantastisk by og Sørlandet en fantastisk landsdel. Jeg er imponert over hvor langt klubben har kommet på alle driftsområder. Og så synes jeg at potensialet i både klubb, by og landsdel er utrolig spennende.

Du har bred erfaring med den gjeveste ligaen. Er Champions League innen rekkevidde for ØIF Arendal?

– Ja, Champions League er absolutt innen rekkevidde. Elverum bør inspirere oss, landslagets fantastiske reise i både EM og VM det samme. Timingen er bra. Herrehåndballen på landslagsnivå har gått fra å være i skyggen til håndballjentene, til å bli sidestilt. EM i Polen ble nok en «icebreaker» for herrehåndballen i 2016. Nasjonalt var det mange som fikk opp øynene for det unike i herrehåndballen, forskjellig fra damehåndball, men med minst like stort potensiale. Når det er sagt er det trolig flere norske lag som vil satse sterkere de neste årene, konkurransen blir tøffere og vi må utvikle oss hver eneste sesong. Det vi gjør i år, vil ikke være godt nok til neste år. Det gjelder ikke bare spillerne på banen. Det gjelder treneren, daglig lederen, styret og de frivillige.
Ja, alle som er involvert i klubben. Vi må hele tiden være i utvikling. Vi må være nysgjerrige på hva som kan gjøre oss bedre, vi må være kreative og så må vi ha stor handlingskraft. Da vil vi lykkes.

Du har jo jobbet mange år i Larvik, når kom du inn der?

– Jeg har vært med i Larvik siden 1991, da var vi sportslig på nivå to i Norge, og omsatte for 900 000 kroner. Da jeg sluttet var håndballomsetningen på ca. 32 millioner og vi hadde spilt 3 Champions League-finaler og vant Champions League i 2011. Nå skal jeg ikke love at vi spiller Champions League-finale med det første, men vi må ha tøffe målsetninger. Mål som får konsekvenser for alle som ønsker å være med om bord i skuta på ferden fremover. Og selv om ØIF Arendal har fått en liten nedtur nå i høst, fortsetter klubben satsingen, både på og utenfor banen. Det liker jeg. Vi kjemper fremdeles om medalje, og Marinko og spillerne er klar for å gi alt i sluttspillet. Det jeg håper er at også hele organisasjonen er klare og vil være med på kampen om nye titler. Da kan vi ha kommet langt allerede denne sesongen.

Hvordan blir vi best?

– Skal vi være best på banen over tid, må vi være best utenfor banen. Og når vi snakker om ØIF Arendal, så handler det om å gjøre noen som allerede er veldig gode, enda bedre. ØIF Arendal har en spennende spillerstall og en erfaren og høyst kompetent sportskompetanse i klubben. Det å bli bedre, være seg om det er på banen eller utenfor, handler sjeldent om store revolusjoner. Det handler oftest om å gjøre det vi allerede gjør, stadig litt bedre. Små justeringer hver dag. Jeg håper å gjøre en forskjell i rammeverket for spillerne, de frivillige, publikum og alle som er engasjert i og rundt klubben. Jeg har fått med meg at klubben har vunnet markedsføringspriser, det er imponerende. Slike prestasjoner må vi sette høyt og gjenta suksessen. Utvikle vårt kommersielle potensiale slik at vi blir enda mer attraktive i næringslivet, både lokalt, regionalt og etterhvert nasjonalt.

Arrangementet vårt er bra, men det er alltid rom for forbedringer før, under og etter kampene i Sparebanken Sør Amfi. Hva tror du?

– Sparebanken Sør Amfi er Norges beste håndballhall. Her er mulighetene mange. Og se på Final 4. Der har du fremtidens håndballarrangement. Der ligger listen. Og har du ikke sett de arrangementene, så du kanskje VM-finalen. Sånt gir grøssninger for oss håndballnerder. Samme grøssninger må vi by vårt eget publikum når de kommer til vår arena. Målet må være å gjøre Sparebanken Sør Amfi til arenaen hvor alle vil spille med ØIF Arendal-drakt og som alle frykter når man kommer som bortelag. For å få til det må vi ut å lære av andre arrangører. Være seg det er ishockey, fotball, kulturarrangementer og andre som tenker innovativt innen håndball.

Og hva er den langsiktige planen?

– Lykkes vi med å gjøre alle i ØIF Arendal litt bedre hver dag, da vil man rask oppdage en utvikling med syvmilssteg. Spennende sportslige årganger (2000, 2001 og 2002) er på gang. Jeg har lest gjennom Facebook-tråder fra ØIF Arendals supportere, og ser at det ønskes flere lokale talenter som utvikles til å nå A-lagets kompetanse. Det har jeg fått med meg at også er klubbens strategi. Og det er noe jeg stiller meg fullt og helt bak. Klubben har etablert gode samarbeidsavtaler med både Kragerø og håndballmiljøet i Kristiansand. Så i et håndball-Norge på herresiden hvor både Telemark og Vest-Agder ser til Sparebanken Sør Amfi, vil det være en viktig del at vi også bruker ressurser på å utvikle talenter og etablerte spillere fra hele regionen. Og så må vi alltid jobbe med de beste og oppnå kvalitet når vi henter noen utenfra. 

Hva vil du starte med?

– Det viktigste er at jeg lærer kulturen i klubben. Det hjelper ikke med all verdens målsetninger og visjoner om ikke kulturen er positiv, nysgjerrig, raus og lysten på utvikling. Klubben har jo i flere tiår utviklet talenter til landslag og toppspillere til hele håndball-Norge. Vi må gjøre oss så attraktive i fremtiden at vi ikke bare utvikler lokale spillere, men også klarer å holde på dem gjennom en hel håndballkarriere. Sponsorarbeidet er viktig. Vi trenger ekspansive regnskaper og økning av den årlige omsetningen for å komme videre.

I Larvik var du oppe i et sponsorbudsjett på 22 millioner. Er det noen mulighet for å komme opp i slike summer i Arendal?

– Arendal er et par tusen innbyggere mindre enn Larvik, og har kanskje et mer spennende næringsliv. Vi klarer nok ikke å ta en slik omsetningsøkning i et «byks», men ja, det er mulig hvis vi bygger stein på stein. Champions League-deltakelse vil sannsynligvis gjøre oss mer attraktive også utenfor Arendal og Sørlandet. Og når ØIF Arendals spillere, en gang i fremtiden er de toneangivende spillerne på et norsk herrelandslag i en VM-finale, så kan det meste skje. Jeg liker å tro “hvorfor ikke”.

Og helt til slutt, hvem er din favorittspiller?

– Det må være Svermen. Bare spør gutta på banen. For skikkelige supportere utgjør en vesentlig forskjell. Så kan jeg røpe at jeg synes det er veldig morsomt at Kåre Rannekleiv ble satt i avl. Og sønn ser jammen ut som han er laget av betong han også, akkurat som hans beryktede far.

Takk for praten, Bjørn-Gunnar, velkommen til ossl.