Magnus Jøndals store dag – Norge kan ta bronse – ØIF Arendal

Magnus Jøndals store dag – Norge kan ta bronse

I dag er det søndag 31. januar, en merkedag i norsk håndballhistorie. Norge kan for andre gang i dette Europamesterskapet slå Kroatia, og vi kan vinne bronsemedaljen i Polen. Vi har i årenes løp hatt flere spillere på aldersbestemte- og seniorlandslag. Det som er spesielt nå er at vår spiller nummer åtte, i tillegg til å være med på en historisk bra plassering, også preger laget og bidrar kamp på kamp med glimrende forsvarsspill og mange scoringer.

Vi har tatt en prat med to norsk-kroater i klubben vår. Først ut er Josip Vidovic, playmakeren fra Split. Hva synes du om det vi har sett av Magnus så langt i mesterskapet?

– Magnus Jøndal spiller helt fantastisk i dette mesterskapet. Sammen med Kroatias Strlek er han av de aller beste kantspillerne. Jeg er utrolig imponert. På det nivået der, er det rimelig rått å score omlag fem mål i hver eneste kamp. Og alle kampene har jo vært utrolig tøffe for Norge.

Hvordan er det å spille til daglig med en som gjør det så bra internasjonalt?

– Jeg liker veldig godt å spille med Magnus. Både i forsvar og angrep. Han har et utrolig overblikk, og taklingene i forsvar har utviklet seg gjennom mesterskapet.

Marinko Kurtovic, god kveld?

– Tjenare. Det var deilig med en håndballfri kveld, men så ringer altså du? Jeg antar det gjelder den store kampen i morgen mellom Kroatia og Norge?

Nice work, Sherlock. Du har helt rett. Hva tror du?

– Kroatia taper neppe mot Norge denne gangen. De taper sjeldent to ganger mot samme lag i samme mesterskap, og jeg tror nok det skal bli ekstra vanskelig for Norge denne kampen. Men det er helt åpent, og Norge har jo gjort tidenes mesterskap før kampen. Motivasjonen til de norske gutta er jo å skrive historie som kan være vanskelig å slå i svært lang tid. EM-bronsen ville vært en sensasjon å foreslå før EM. Men nå kan alt skje.

Hvor er hjertet ditt?

– Hjertet mitt er kroatisk. Jeg blir glad hvis Kroatia vinner.

Er Kroatia et bedre lag enn oss utfra det du har sett i dette Europamesterskapet?

– De er gode, men det som jeg vet er at den langsiktige planen med den gjengen som spiller for Kroatia nå, er å vinne EM på hjemmebane i januar 2018. Men det er klart de er sugen på bronsen allerede nå.

Hvordan er din oppsummering av EM?

– Det har vært underbart. Det mener jeg. Håndball på øverste hylle, og siden Europa er best i verden på håndball, er det med få unntak bare gode lag med i Polen. Jeg vil også trekke frem at det har vært fantastisk å følge mesterskapet gjennom de utrolige TV-sendingene til TV3. Jeg har jo mange Facebookvenner som er litt over middels håndballinteresserte. Og alle skryter av at det er den beste TV-dekningen vi har sett til nå. TV-bildene fra selve kampene har polakkene vært flinke til å synliggjøre alle vinkler fra start til slutt. Men det som har vært den store forskjellen fra tidligere mesterskap er at de har hevet det meste. Blant annet har de eksperter som virkelig har satt seg inn i de andre lagene, de har glimrende håndballanalyse før kamp, i pausen og ikke minst etter kamp. TV3 utsetter reklamepausene, og setter fokus så vi hjemme får være med på moroa. Og de håndballekspertene som er i studio, vet virkelig hva de snakker om. Et godt eksempel er alt styret med at Tyskland hadde åtte mann i sluttminuttene fredag. Da var det fornuftig analyse, belysing fra flere vinkler, både med kamera, og forskjellige kommentarer, og selv om mange kunne oppsummert feil, var alle supre med å bruke de største superlativene. De lange oppsummeringene etter kampene, har vært utelukkende interessante å se på, ikke bare for meg, men alle som vil lære mer om håndball. Det fører til at flere får øynene opp for vår fantastiske idrett, og skjønner mer av den. TV3s kommentatorer har også være fantastiske, og de har hatt en flott balanse mellom engasjement, patriotisme og saklighet om alt som skjer på banen.

Gleder du deg til å få Magnus hjem til den viktige kampen mot Bækkelaget 7. februar?

– Ja, det gjør jeg. Med den formen han har vist i mesterskapet, blir det helt utrolig å få ham hjem i vårt eget fort Sparebanken Sør Amfi. Og er det en ting som ikke har fungert i EM, så er det samspillet med Medhus. Det skal bli herlig å se rushpasningene treffe Jøndal. Jøndal har utviklet seg godt som spiller i ØIF Arendal, det vet jeg alt om, og alle har sett at han har utviklet seg glimrende i Polen. De to siste målene han hadde mot Tyskland er i verdensklasse – og det mot en av verdens beste målvakter.

Vil du tippe noe resultat i kampen i dag?

– Nei, jeg står over. Men det blir knalltøft for begge lag. Jeg vil samtidig si: Velkommen hjem til Arendal, Magnus!