– Mot er den ypperste av alle menneskelige egenskaper, fordi det er den egenskap som garanterer alle de andre. – ØIF Arendal

– Mot er den ypperste av alle menneskelige egenskaper, fordi det er den egenskap som garanterer alle de andre.

Den tidligere storspilleren Asle Gran er en av de i klubbens historie som har mest erfaring med Europacupen i håndball.

Ja, Asle. Du vet vel hvorfor vi ringer?

– Jeg aner faktisk ikke. Har jeg gjort noe galt?

Neida. Det er Europacup i Arendal i morgen.

– Det stemmer. Det blir gøy. Det er stort at vi får besøk langveisfra. Granollers er en storklubb.

Hvordan oppsummerer du kampen sist søndag?

– Det var gøy, men de spilte veldig mye bedre enn oss, spesielt i andre omgang. Men de er ikke så gode. De shower fælt, og det er vi ikke vant til. De tok flyver litt for tidlig for norsk nivå. Det er flott å se på så rask håndball. Og ballen tar i mye større grad uventede vendinger når man tror de ruller opp. Oppsummert, de var bedre enn oss i Spania. Men vi holdt følge lenge. Men vi scorte jo litt for lite mål. Jøndal og Heia Pedersen hadde fem hver, etterfulgt av Bjørnsen og Eskman som begge hadde tre nettkjenninger.

Du har jo spilt mye Europacup selv. Hva er dine generelle erfaringer?

– Generelt vil jeg si at det er veldig annerledes å spille Europacup enn i hjemlig liga. En ting er at spillestilen varierer stort fra land til land, borte-/hjemmefordelen er større, mye på grunn at reise, og andre småting som setter en litt ut på bortebane. I tillegg er jo dommerne alltid fra en trejde nasjon, som også påvirker kampene i Europacupen. I morgen kommer de fra Finland.

Hva er dine morsomste Europacuperfaringer?

– Da må vi til nord-Spania og den gamle klubben til evigunge Jørgensen Hofstøl. Vi i Viking vant mot Elgoriaga Bidasoa borte . Etter kampen ble det veldig dårlig stemning. De var ikke så vant til å tape. Vi blei rett og slett kjeppjaga av supportere etter kampen med planker. Guardia Civil ble tilkalt, og selv om alle vi i laget hadde litt muskler på den tiden, så måtte vi rett og slett ha politieskorte helt inn på hotellet. Det gikk bra, men det var håndballsupportere på sitt verste.

Hva med forskjellen mellom å spille på hjemme- og bortebane? Har du erfart at et stort forsprang fra første kamp, snus i returoppgjøret?

– Ja, flere ganger. Helt uventede ting kan skje. En gang tapte vi mot Kézilabda Club Veszprém borte med 14 mål. Hjemme ble stemningen en helt annen, og vi vant med 13. Det kan skje i morgen. Vi har en taktikk for det, skjønner du.

Hva er så taktikken?

– Det får du spørre Marinko om. Men vi har en plan. Vi er ved godt mot. Jeg får si som Winston Churchill: Mot er den ypperste av alle menneskelige egenskaper, fordi det er den egenskap som garanterer alle de andre.

 

Vi ønsker assistent-Asle lykke til på banken i morgen mot Granollers.