Makten over andre er intet – makten over seg selv er alt – ØIF Arendal
Dette bildet er fra 9. februar 2014. Datoen da Marinko Kurtovic signerte for ØIF Arendal

Makten over andre er intet – makten over seg selv er alt

Kjære alle i Arendal.

Det er på tide å takke deg som har gjort denne sesongen til en fantastisk håndballfest for hele byen. ØIF Arendal har endelig fått to viktige gull. Det første i Oslo Spektrum 30. desember 2014. Og vi toppet sesongen med å vinne gull i Grundigligaen onsdag 25. mars 2015 i Runarhallen. Begge er historiske datoer, og de står nå skrevet for alltid i historiebøkene. Vi vant fortjent de to første gullene, og vi tapte fortjent kampen om sluttspillgull. 

Det har vært fint å komme til Arendal. Byen har stolte tradisjoner, og noen år før jeg kom ble det lagt et godt grunnlag, både av byens polikere som fikk bygget Norges beste håndballhall, og før det var det flinke styremedlemmer og sportslig ledelse som fikk klubben fra 1929 opp fra bunnen i nest høyeste nivå til å satse i toppen av norsk håndball. Og klubben har en kultur som går langt tilbake med at man som trener får gode rammebetingelser for å sette det sportslige først. Jeg nevner noen av dem ved navn: Frank Egeland, Roar Aaserud og Leif Gautestad.

Jeg har siste året hatt jobben med å heve klubben et hakk til, og takket være alle i klubben og byen har vi fått dette til. Noen milepæler som er oppnådd denne sesongen er større tilskuerskare på bortekampene, jevnt bra med publikum på hjemmekampene. Bra trøkk i absolutt alle kamper gjennom hele sesongen, og vi klarte å lage tidenes største innrykk i Oslo ved at hele 2000 arendalitter laget tog på Karl Johan på lille nyttårsaften og løftet taket i Spektrum. Det har blitt mange håndballfester siste året, og heldigvis har de fleste skjedd på håndballbanen. Disiplinen i laget, treningsvilje på topp og mest av alt en herlig attityd har fungert akkurat sånn som vi drømte om før sesongen. Vi har lykkes med det.

Attityd vil jeg poengtere. Det hjelper ikke å stoppe når vi tre dager før kamp bare har 22 påmeldte i Svermenbussen. Her har styret i Svermen gjort tiltak og spredt sine holdninger, og fyllt opp bussen gang på gang.  Når en spiller har vært nede pga lite spilletid og skader, da har de andre gutta brukt sin attityd på å heve hodet på stakkaren som har det tungt. Og når vi har hatt så mange kamper i Sparebanken Sør Amfi, spesielt like før jul, da har attityden til det tresifrede antall frivillige vært fantastisk og utelukkende positiv. Og det smitter. Vi har aldri før i klubben hatt så stor tilgang på landets og denne delen av Europas beste håndballspillere. Vi bygger videre på årets vinnerlag og gjør noen små justeringer fremover.

God idrettskultur dreier seg om å løse floker, glemme problemer og omdøpe dem til utfordringer og dyrke vinnerinstinkt ved at vi alle drar i riktig retning. Idrettskultur er at vi har troen på at vi skal bli best og at vi gjennomfører selv først og sammen med andre blir det virkelig bra. Jeg vil derfor takke alle som vist en fantastisk attityd denne sesongen. Og det er mange flere som skal takkes. Våre fantastiske og tålmodige sponsorer, administrasjonen i klubben, avtroppende og påtroppende styre, komiteer, utvalg og alle som bygger klubben med bredde i øst og vest i Arendal. Trenere, dommere, leger, fysioterapeuter, styrketrenere, oppmenn og både medgangs- og motgangssupportere. Våre samarbeidsklubber på hele Sørlandet, og spesielt vil jeg takke for at klubben som helhet nå fremstår som robust til årene som kommer. En stor takk også til alle som blir dratt med på kreative prosjekter i klubben, et godt eksempel er Baard Thorstensen og kulturgjengen hans.

Du som leser dette gir oss støtte ved å spre din entusiasme med å snakke entusiastisk om oss i lunsjen, ved å delta aktivt på Facebook, ved å lese nyhetsbrevet vårt, og når du støtter aldersbestemte lag økonomisk når du tar deg en kaffe i pausen på våre kamper.

Sportslig sett har vi hatt stor suksess. Vi har god økonomi til håndballklubb å være. Og dette er starten på et langvarig vinnerlag i Arendal. For noen år siden sa Arne Scheie på TV at Arendal er den største byen i Norge som aldri har hatt et elitelag i fotball. Nå ser vi at to helt andre miljøer er i ferd med å reise seg sammen med oss. Granejentene har fulgt Kjetil Øygardens oppskrift og han har lykkes igjen. Og Arendal Fotball er endelig på god vei. Det hjelper oss, og vi har på vår side endelig vist at Arendalsidretten er på rett vei.

Jeg blir rørt når jeg skriver dette, for ØIF Arendal og byen er helt fantastisk akkurat nå. Og jeg vet at vi er på veien til noe større. Vi har plass til flere i Sparebanken Sør Amfi, og jeg vet at alle som har vært der i år, kommer tilbake med flere venner, kolleger og familie.

Mange taler avsluttes med at man siterer John F Kennedy og hans berømte ord om å bidra og ikke kreve. Det behøver jeg ikke i dag. Dere vet alle når dere skal bidra, og at samtlige som har vært på kamp i Sparebanken Sør Amfi siste året – uavhengig av funksjon – har æren for at vi etter denne sesongen må bygge ut glass-skapene på klubbhuset, kjøpe inn mye sølv- og gullpuss og har måttet bestille alarm.

Jeg vet at sesongen 2014/2015 ikke er et blaff. Jeg vet at alt ligger til rette for at vi gjør det enda bedre neste sesong. Og hvem hadde tenkt tanken før sesongen at vi skulle bli skuffet over at vi ikke klarte et tredje gull i år?

Jeg har blitt kjent med et sitat av Gabriel Sott som vi alle kan lære av når vi nå sammen skal dra lasset for å gjøre det bra i Europa og vinne flere gull her hjemme neste sesong: “Makten over andre er intet – makten over seg selv er alt”. Av og til når jeg sitter og gjør research til neste kamp blar jeg i alle bildene som ligger på nett fra kampene våre. Der ser jeg ikke bare spillere, men en hel by som tenker mer positivt, bidrar og som endelig er stolte over vinnerkultur i egen by. Vi drar hverandre opp, og det starter med hver enkelt av oss.

Jeg har aldri før skrevet et så personlig og følesladet brev til noen av klubbene jeg har spilt i eller trent tidligere. Jeg finnes ikke overfladisk. Dette er hvordan jeg føler det. Vi er på vei til noe stort, og vi gjorde det stort i år. Gratulerer til hele Arendal med tidenes lagseier på Sørlandet.

Takk,

Marinko Kurtovic

10549229_10152393174567312_7122378836604990470_o-1