Før kampen: Zanotti sammenligner Marinko med en nervøs hund – ØIF Arendal
En uskarp Zanotti foran en krystallklar Marinko da ØIF Arendal slo Runar i Sparebanken Sør Amfi i november i fjor.

Før kampen: Zanotti sammenligner Marinko med en nervøs hund

Spenningen er stor foran gullkampen onsdag mot Runar. Og mens andre klubber normalt har spillerne som sine profilerte stjerner, er det Johan Zanotti som sørger for de største overskriftene i Sandefjords blad denne sesongen.

Vi hadde begynt å like deg, og håpte det skulle bli taffelhåndball i Runarhallen, men så klarte ikke Haslum å hjelpe oss sist onsdag med å slå Bodø, så vi er avhengig av å slå dere. Så nå er du den eneste skåningen som kan ødelegge gullet vårt. Vi er litt redde for deg, for du ser litt tøffere ut enn de andre håndballtrenerne i Grundigligaen. Johan, hva tror du om kampen?

– Jeg tror faktisk det blir en veldig spennende kamp. Marinko har vært ute med leppa tidligere i dag, og det er fordi han er livredd for Runar og meg. Vi kjenner ham godt, og selv om vi tildels liker fyren, så vil det glede oss stort å slå ØIF Arendal.

Hvor mange tattiser har du egentlig?

– Ungefär tretti, og flere skal det bli. Men Kenny kommer til å få flere.

Hvordan er formen til laget ditt?

– De spillerne vi har, er i god form. Men vi har ikke så bred stall som det ØIF Arendal har denne sesongen. Jeg vet ikke helt hva det er med Marinko, men han får alltid så veldig bred stall. I fjor hadde han 28 spillere i troppen i Runar, mens i år har jeg 14.  Det har vært en tung jobb å lære Runarguttene å spille håndball. Jeg har rett og slett tatt over et lag som Marinko har forsømt på det mest grunnleggende innen teknikk. Så jobben min har altså vært å ta over etter en som bare gjorde 80% av jobben her i Runar.

Hva er Marinkos svakheter?

– Marinko er ikke noen komplett trener. Han er god til å trene spillerne til å løpe, men den spillemessige forståelsen hans er ikke på mitt nivå. Han blir også veldig nervøs under press, sånn som uttalelsene han kom med tidligere i dag.  Jeg vil bare minne om et gammelt skånsk ordtak: ”Det är nervösa hundar som skäller». Angrep er det beste forsvar, men den argumentasjonen han kom med mot meg og mine gutter, lider preg av angst og redsel for at gullet skal ryke – han er veldig nervøs og det er med god grunn.

 Når man skriver Johan Zanotti inn i søkefeltet på Google, så kommer følgende ord opp: «Forbannet» og «utvist», før man finner noe håndballfaglig. Hva er grunnen til dette?

– Dette må ha vært fra den gangen jeg trente Kenny Ekman. Da var det helt «galen». Jeg har fått mer ro med årene. Men onsdag kommer jeg nok til å ha litt adrenalin på lur til både egne spillere og omgivelsene. Jeg lover kamp til siste sekund.

Marinko disser deg fordi dere nylig tapte med 15 mål, og ikke engang forsøkte å vinne mot Bækkelaget.

– Ja, det var lett inspirert av Marinkos gutters kamp mot Nøtterøy hvor dere spilte om gullet, og spilte så elendig og det ble så lett match at selv hjemmelagets supportere gikk før kampen var ferdig. Dere var fullstendig utspilt på Nøtterøy.

Så ØIF Arendal og Runar har èn dårlig kamp hver etter jul? 

– Runar er nærmest uslåelige på hjemmebane i Runarhallen. Det skal dere merke til onsdag. Vi har ikke tapt hjemme siden vi spilte mot Bodø. Jeg tror seriøst at vi skal gi dere skikkelig kamp, og at vi vinner. Dere var det beste laget før jul, men nå i det siste er det kun to spillere som har holdt dere oppe i altfor mange jevne kamper. Nemlig Medhus og Vidovic.

Er det virkelig alt det positive du har å si om våre spillere?

– Nja. Vel. Jeg må innrømme at dere har det beste vingparet i Grundigligaen med Sondre Paulsen og Magnus Jøndal. Medhus er sammen med Jokke i Bodø ligaens beste keepere. Ingen keepere har dagen hver kamp, men nå etter jul hadde dere tapt både gull og medalje uten Medhus. Svenn-Erik Medhus har jo ingen teknikk, så det er veldig vanskelig for oss motstandere å analysere ham. Det blir omtrent som å analysere et dikt som kun består av tall.

Hvem av våre spillere passer dere ekstra godt på?

– Vi passer på dere alle. Jeg sitter faktisk nå og ser på video av ØIF Arendal og alle deres svakheter.

Dere klarte å fylle Runarhallen da dere slo Haslum med Thomas Numme på banen. Hvordan skal dere fylle opp med hjemmesupportere denne gangen?

– Vi har tro på at det blir mye folk på denne kampen. Siste kampen i sesongen er alltid spennende, og onsdagskamp nå før påske er et bra tidspunkt å mobilisere til topphåndball i Sandefjord. Vi har også noe samarbeid med ØIF Arendal om hva som skal skje etter kampen, som også vil være gøy for våre supportere. Og en ting må jeg si. Vaflene i Runarhallen er bedre enn i Sparebanken Sør Amfi. Vi har faktisk håndball-Norges beste vafler.

Hva blir resultatet onsdag?

– Det blir helt bingo å tippe siffer, men jeg tror virkelig at vi vet hvordan vi skal slå ØIF Arendal og ta fra dere gullet.

Du jobber sammen med Marinko på Wang Toppidrettsgymnas. Blir det dårlig stemning på jobb på torsdag?

– Haha, vi kjører faktisk sammen til jobb, så det blir spennende å se. Blir det gull, så tar vel Marinko seg en tur til Arendal og tar en sitronbrus med gutta sine. Men får han sølv, er han nok så skuffet torsdag morgen at han må høre på mobbingen min hele veien til jobb.

Marinko er jo god til å få med seg et bra apparat rundt klubben. Siden han allikevel skal pendle til Arendal de neste to årene, og bli videre kjent langs E18 gjennom Vestfold, Telemark og Aust-Agder, er det en god idè at du blir ny assistent-trener for oss? 

– Nei, jeg skal love deg at jeg ikke skal legge inn søknad på jobben til Asle Gran. Dessuten har jeg jo notert at Marinko er svært populær i Arendal og drar mye folk til Sparebanken Sør Amfi. Hvis jeg også hadde showet på benken sammen med Marinko hadde det blitt typ 15 000 tilskuere på kampene, og det har dere ikke plass til.

Du har jo lært opp Kenny Ekman til å bli en god håndballspiller. Synes du han har utviklet seg bra?

– Kenny var alltid god i angrep under min tid, men han fikk aldri spille forsvar da jeg trente ham. Nå er han kanskje Grundigligaens mest spesialiserte forsvarsspiller. Han har utviklet seg bra i forsvar, men nå er han jo elendig i angrep. I motsetning til meg som har tid til å tattovere meg når det passer meg, burde Kenny bruke mer tid på å trene angrep. Han har potensiale til å bli en god spiller, men Kenny er den vi frykter minst til onsdag. Han kommer dessuten til å gi oss endel overtallsperioder når han må ut og ta en pause i to minutter et par ganger.

Andrè Jørgensen Hofstøl er kanskje ute med skade til gullkampen. Hva tror du om det?

– Andrè kommer til å spille. Dette har han jobbet for i alle år, å bli ligamester med sin egen klubb ØIF Arendal. Han kommer til å trosse legenes vurderinger om så det må til for å være med i den siste og avgjørende kampen. Og får han ikke kroppen til å fungere, kommer han til å bruke Duct-tape, slik at han blir seende ut som Robocop. «Benbrott» er ikke nok for å stoppe den lange mannen der. Så jeg tror han kommer til å spille som vanlig.

Og hvordan oppsummerer du årets sesong?

– Vi ble spådd å bli nummer 10, men nå er vi minst på åttendeplass. Det er helt ok, og neste år blir det bedre. ØIF Arendal fortjente gullet etter høstsesongen, og jeg liker veldig godt at det nå hviler på om vi taper eller vinner.

Tusen takk for praten. Vi må sjekke med Per Carsten om du kan få praksisplass i trenerteamet som nyopprettet stilling som som tredjetrener under Marinko og Asle. Du skal slippe å betale for å sitte på med Marinko langs E18 til Sparebanken Sør Amfi, mot at du kjører Marinko til Wang de neste to årene.

– Jeg har kontrakt med Runar, og blir her.  Jeg noterer meg at Marinko kaller meg Don Juan. Etter kampen onsdag kan han kalle meg Don Carleone. Capice?

Vi takker Zanotti for praten, og vi ønsker samtidig å gjøre oppmerksom på at dette intervjuet ikke er skrevet i henhold til Vær varsom-plakaten.