Jakten på det perfekte lagbildet – ØIF Arendal

Jakten på det perfekte lagbildet

Slik gikk det da ideen skulle settes ut i praksis.

Å være toppidrettsutøver innebærer at en må være med på mer enn bare kamper og trening. En av tingene som det må deltas på, er ulike fotoseanser.

I ØIF Arendal ble portrettfotoene og bildene til reklameplakatene som står rundt i Sør Amfi unnagjort før seriestart. Bildene ligger nå godt bevart i klubbens arkiv og i arkivet til fotografene May Elin Aunli og Jan Espen Thorvildsen.

Men det viktigste fotoet, det har gjenstått – helt frem til mandag ettermiddag.

 

Lagfotoet – bildet som skal skape en identitet til klubben, som skal være blikkfang på veggene i Sør Amfi, hos sponsorer … Ja, bildet som skal selge klubben, det har ikke blitt tatt ennå.

Mandag skulle spillerne til pers.

 

Aller først, la oss se litt på idémyldringen. For et lagbilde må planlegges nøye. Tidligere har blant annet ØIF-spillerne tatt lagbilde på et svaberg og på en seilskute. De har tatt et vanlig opp og ned-bilde i Sør Amfi, iført spillernes og støtteapparatets beste smil for anledningen.

Også foran årets bilde var ideene mange. På byens tak, et vanlig bilde i Sør Amfi, utenfor Sør Amfi …

Men når Bjørn-Gunnar Bruun Hansen, Per Carsten Michelsen og de andre i klubben legger sine hoder i bløtt sammen, da kommer ideene som perler på en snor.

 

Så også denne gangen. Samtalen mellom partene lød trolig omtrent slik (fritt dramatisert):

«Vi må gjøre noe som er enkelt, men som likevel slår”

”Vi må ha noe som er spektakulært”

”Vi må gjøre noe som snakkes om, som også de andre klubbene får WOW-faktoren av”

”Det må være enkelt å få til, og ikke ta så lang tid i en travel hverdag for spillerne”

”Hvordan kan vi få dette til?”

”Nå kan vi jo ta et bilde ute og dra med oss alt utstyr vi trenger i tre-fire biler til et svaberg også denne gangen, men vil vi det igjen?”

”Nei, det blir for mye jobb. La oss tenke mer. Er det ikke et tak en eller annen plass vi kan bruke, med Arendal i bakgrunnen, eller blir det for mye jag?”

”Kanskje vi bare skal ta et rett opp og ned-lagbilde, uten noen form for dikkedarer og spare kruttet til neste år?”

”Folkens, nå jeg har det. Jeg vet hva vi gjør. Dette er så enkelt og blir så kult at det ikke kan bli bedre…”

Mange spørsmålstegn senere!

”Hva om vi bare bruker Sør Amfi, vi lar banneret bak målet henge oppe etter en av de første hjemmekampene. Vi demper lyset. Så drar vi inn pyroeffektene og det vi bruker under innløpingen med gutta og kjører de på full guffe mens vi tar bildet?”

”Ja, det bildet gir oss en WOW-faktor

Jan Espen Thorvildsen justerer på kameraet før seansen starter. Alt må stemme, med eksponeringstid, lyssetting … Her står medfotograf May Elin Aunli sammen med Per Carsten Michelsen og frivillige Bjørn, som hjalp til med å frakte ulikt utstyr til og fra.

og et slikt bilde er jo perfekt for å selge klubben! Dette lukter det svidd av …

Spillerne får instrukser av Jan Espen Thorvildsen når det gjelder oppstilling.

DET GJØR VI”

 

Mandag var dagen der, og dager med planlegging og forberedelser skulle settes ut i praksis. Spillerne stilte opp med sine beste ansiktsuttrykk. Noen med nykjemmet hår, ispedd diverse produkter fra frisørens øverste hylle. Andre hadde latt hårproduktene ligge hjemme for anledningen, men alle var klare for at dette skulle bli et lagbilde som både klubben og alle andre kunne være stolte av for ettertiden.

Fotografene rigget det de var karer og kvinner om for å rekke tidsfristen. Innenfor et vindu på en time skulle bildet være tatt. At det bare er å ta frem et kamera og knipse i vei, det kan May Elin Aunli og Jan Espen Thorvildsen avvise på det sterkeste. Å ta det perfekte lagbildet krever mye forberedelse fra fotografenes side. Lamper skal opp, rett lys skal finnes, rett eksponering skal finnes, rett vinkel må skaffes, de riktige linsene og de riktige kameraene må testes i lyset for til slutt å gi et resultat som både oppdragsgiver og fotograf kan være tilfreds med. Det er en krevende jobb, men både Aunli og Thorvildsen gikk på med krum hals. ØIF Arendal er svært takknemlige for å ha to så dyktige og kunnskapsrike fotografer i sine rekker.

 

Kenny Ekman begynner etter hvert å få en del fotoseanser bak seg som ØIF-spiller.

– Det tar jo litt tid, men det er verdt det. Jan Espen og May Elin er begge strålende fotografer og jeg vet det blir et bra resultat når de stiller opp og gjør dette. Det er proft til fingerspissene, slår svensken fast.

Han er overbevist om at det blir et bra bilde. Samtidig er han klar på at det er viktig for en klubb å ha et godt lagbilde hver sesong.

– Ideen i år var kjempegod. Å ha et bra foto betyr mye. Det er med på å vise frem laget utenfor banen.

– Men er det ikke for mye å ha to slike seanser i året da? Dere hadde jo en seanse før sesongen?

– Nei, det gjør ikke noe. Vi vil ha et bra bilde som vi kan være stolte av. Vi er vant med det og stiller opp når det trengs, svarer han.

 

May Elin Aunli og Jan Espen Thorvildsen brukte mye tid på å skape et bilde som ØIF Arendal også denne gangen kan være stolt av. Det ble tatt flere motiver underveis, men seansen med pyromaskinen, den lover May Elin vil bli kul.

– Er du gal? Ja, det ser ut som hele gjengen har tatt fyr, gliser en fornøyd fotograf.

Nå skal fotografene prate sammen og gjøre etterarbeidet på bildene.

– Det er det som tar tid. Jan Espen er rå på det. I løpet av et par dager har vi de endelige bildene klare, sier hun.

 

Da er det bare å smøre litt tålmodighet på brødskivene, så er resultatet av årets lagfoto klart. Vi venter i spenning. Sluttresultatet er i de beste hender …