BOBLE:- Det er svært krevende å følge fire ulike regelverk for å spille én kamp i Europa – ØIF Arendal

BOBLE:- Det er svært krevende å følge fire ulike regelverk for å spille én kamp i Europa

Ikke mindre enn fire ulike regelverk må håndteres og følges strengt når ØIF Arendal skal spille kamp i Polen. Først i går ettermiddag kom bekreftelsen at ØIF-delegasjonen slipper karantene når de kommer mandag. – Knotete og stressende, sier mangeårig arrangementssjef Per Carsten Michelsen på telefon fra Polen.

ØIF Arendal og støtteapparatet er på plass i Polen. Det var ikke bare bare å få til. Her er brorparten av troppen og delegasjonen avbildet i Zabrze fredag kveld.

– Jeg legger ikke skjul på at det har vært en tungvint prosess i forkant av reisen til Polen. Polakkene har tatt oss godt i mot, men det er ingen kjære mor og reise på tur med 20 mann om dagen, sier en sliten arrangementssjef og europacup-administrator Per Carsten Michelsen til oifarendal.no fredag kveld.
Det er kun et fåtall av spillerne i ØIF Arendal-troppen som er fullvaksinert, desto flere halv-vaksinerte og de yngste spillerne er ikke vaksinert i det hele tatt. Det er heller labert grunnlag for å få reisende generelt krevende å få inn og ut av Europa uten komplikasjoner. Det Europeiske Håndballforbundet (EHF) har også strenge regler på dette feltet, og de er ikke alene…

Fremme
Fredag kveld ankom imidlertid ØIF-delegasjonen spillerhotellet i Zabrze. I morgen venter trening i Hala Sportowa Pogon. Søndag spiller ØIF Arendal den første kvalifiseringskampen til EHF European League mot Gornik Zabrze klokken 17. Selv om Michelsen og resten av støtteapparatet forsøker å skjerme spillerne for mye frustrasjonen i det innviklede regelverket som foreligger, legger ikke vår erfarne mann at han skulle ha sett mer assistanse fra både det europeiske håndballforbundet (EHF) og Norges Håndballforbund (NHF). For det er ikke pass, penger og bag som må være i kofferten når smittesituasjonen i Europa stadig blir mer alvorlig:

  • Først måtte ØIF-delegasjonen forholde seg til det ordinære norske regelverket på flyplassen og ut av Norge.
  • Deretter gjelder et nytt regelverk når man lander i Polen og videre ut av flyplassen.
  • NHF har en egen protokoll som skal følges til punkt og prikke, som gjelder for norske lag som spiller i Europa. I denne ligger det en rekke krav, som at hele reisefølget må være bosatt i egne etasjer på hotell og hvordan man oppfører seg generelt hva avstand og lignende tiltak.
  • På toppen av alt dette – kommer EHF sitt eget regelverk

– Alle forstår at smittevernsituasjonen ser ut som den gjør, men jeg tror i ØIF Arendal ikke er alene om å ønske mer hjelp og forenkling ved deltakelse i de ulike europacupene.
-Hvem?
-Som sagt er det EHF og NHF som kunne ha bistått og assistert oss. Vi forstår at regelverket kanskje må være – og er – slik, svarer han.
Først fredag ettermiddag kom bekreftelsen fra forbundet om at vi er unntatt karantene når vi kommer hjem.
– Det er slike ting som gjør at det tungvint og krevende. Utfordringen er at regelverk endrer seg nærmest fra dag til dag. Det hadde vært praktisk om det som kunne ha vært på plass tidlig, faktisk kom på plass slik at vi kan planlegge enda bedre, forklarer Michelsen videre.
-Mye å lese seg opp på med andre ord?
– Absolutt, og vi er konstant på tå hev med tanke på at vi til enhver tid følger de regelverkene som ligger der. Det kan aldri bli godt nok, sier Michelsen videre.
– Samtidig tar spillerne det fint. De ser friske og pigge ut. Troppen ser bra ut, er hans analyse fredag kveld.

Arrangementssjef Per Carsten Michelsen hadde et langt bedre humør i sommer, da han hjalp vår eliteseriekollega Nøtterøy Tønsberg med å legge deres nye sportsdekke i forkant av Skjærsgårdslekene. Vi antar at Michelsens humør ikke har vært på samme nivå det siste døgnet.

Hjelp fra Havblikk
Torsdag ettermiddag stilte personale fra legesenteret Havblikk opp i Nedeneshallen. Formål?
– Å både ta en såkalt PCR-test og en hurtigtest. Hurtigtesten er gyldig i 24 timer, slik at disse tidsmessig skulle få oss inn i Polen. Koronapasset er gyldig i samme tidsrom. Det ble litt krøll for et par av spillerne da vi ankom Polen, men det løste seg heldigvis greit. Selv har vi med oss en haug med hurtigtester i bagasjen. Nå venter vi på svarene fra Norge, og det blir spennende å se om de kommer frem i tide, fortsetter han.
– Vi er veldig takknemlig for at helsearbeiderne og Havblikk stilte opp med kompetanse og tid. Det gjorde forarbeidet enklere, noe som betyr mye for oss, skryter han.
For uavhengig av alt, skal spillerne testes innen 24 timer før kamp. Det betyr at det blir ny runde med testing etter klokken 17 i ettermiddag.
– Knotete og stressfullt, fastslår han.


Halv kapasitet

I kveld ble det også klart at kampen kan spilles med halv tilskuerkapasitet. Samtlige i hallen må bære munnbind.
– Det som er helt sikkert, er at situasjonen helt generelt forverres. Europa blir mer og mer rødt. Neste helg er det vi som må bistå polakkene, slik at de får et best mulig opphold. Neste helgs delegat kommer fra Tyskland, som er rødt, og dommerne fra Romania. De kommer også fra et rødt område per i dag. Vi strekker oss veldig langt for å spille i Europa. Samtidig er det slik regelverket er, og det følger vi så godt vi kan. For det er spillernes sikkerhet som er viktigst for oss, men forarbeidet har vært tungt. Det er det liten tvil om, fortsetter Michelsen.
– Men, nå er vi Polen der vi lever i vår egen boble frem til mandag. Det var skikkelig godt å få lagt seg ned på hotellsenga, innrømmer og avslutter Per Carsten Michelsen på telefon fra sør-Polen.

Vi er trygge på at vår delegasjon – til tross for krevende papirarbeid og protokoll-etterlevelse – er i beste hender! For vi som jobber tett med Per Carsten, vet at det neppe har vært lest og fundert mer over forskrifter, protokoll-krav og regler enn han har gjort de siste ukene.

PS: Apropos hender: Arendals mangeårige hoff-fysioterapeut Preben Jørgensen er en del av støtteapparatet i Polen denne helga.