Fikk hjertestans som 12-åring: Nå stanser Magnus (17) alt han kan frem til ferien – ØIF Arendal

Fikk hjertestans som 12-åring: Nå stanser Magnus (17) alt han kan frem til ferien

Takket være hjertestarteren i Sparebanken Sør Amfi reddet Magnus Tveitdal Olsen livet for fem år siden. Nå gir 17-åringen alt på trening med de største gutta.

– Dette hadde jeg aldri sett for meg, smiler Magnus Tveitdal Olsen stolt, svett og med hardt arbeid i øynene.

Målvakt Magnus Tveitdal Olsen lover å gi alt når han frem til sommerferien skal kjenne på øverste nivå i norsk håndball på kroppen. Foto: Tore Knutsen

Surrealistisk
Mange treningstimer og hardt arbeid har vært lagt ned siden verden hans ble snudd opp, ned en vanlig dag i 2016. Midt i en aldersbestemt kamp, stoppet hjertet hans opp. Hjertestarteren i Sparebanken Sør Amfi ble høyst sannsynlig redningen. På Rikshospitalet oppdaget hjertelegen en signalfeil i Magnus’ hjerte. Fem år senere er Magnus’ verden helt annerledes.

– Å være her – på trening med en av Norges beste klubber, fem år senere, er egentlig litt surrealistisk. Det er utrolig moro å få prøve seg på dette nivået. Jeg blir ikke mindre motivert for å trene hardt nå, stråler Magnus Tveitdal Olsen og skuer utover Nedeneshallen.
Der står Sondre Paulsen, Laurits Rannekleiv og resten av barndomsheltene med nevene fulle av klister. Nå ser han ikke på heltene fra sidelinjen med drømmer i øynene. Nå står Magnus bokstavelig talt i veien, eller prøver å stå i veien, for skuddene som suser rundt ørene hans. Han er på prøve for å bli kjent med nivået på elitenivå.

– Etter hjertestoppet, operasjonene og alt som fulgte med, kjedet jeg mye. Det var vanskelig å finne håndballgleden når alle de andre på laget hadde det gøy, trente mye og stadig ble bedre, forteller han om årene etter episoden som snudde livet opp, ned.
Mens lagkameratene i Øyestad IF Håndballs talentfulle 2004-årgang, løp og finpusset på teknikken, stod Magnus igjen på perrongen.

Tålte ikke
– Hjertet mitt tålte ikke å ha høy puls. Jeg klarte rett og slett ikke å få opp pulsen. Jeg fikk også hjerteflimmer, noe som var ubehagelig. Den perioden var tung, og kjedelig. Det er ikke gøy å se lagkameratene trene hardt, spille kamper og trene uten at jeg kunne være med med full innsats. Det tok nesten to år fra hjertet stoppet i Sparebanken Sør Amfi til jeg var fullt og helt tilbake i full trening, forteller han åpenhjertig.

Den modige 17-åringen forteller at tankene rundt det som skjedde – og de tungene årene i etterkant, fortsatt er med ham når pulsen går i taket og intervallene rykker tak i alt hva kropp og remmer kan tåle.
-Utvilsomt. Man glemmer ikke en slik episode med det første, svarer han.
Den talentfulle målvakten forteller om tankene som ofte dukker opp.
– Jeg vil nok alltid følge nøye med når det trenes hardt, for å påse at hjerterytmen og hjertet generelt oppfører seg som det skal. Det må jeg leve med, selv om jeg tenker mindre og mindre på dette for hvert år som går, fastslår han.

Husker
Sondre Paulsen og daværende ØIF Arendal-spiller Magnus Jøndal besøkte navnebror Magnus på sykehuset, like etter at livet hans ble reddet i 2016. Besøket fra de to beste kantspillerne i Norge på den tiden, glemmer han aldri.

Magnus Tveitdal Olsen fikk hjertestopp under en aldersbestemt kamp i 2016. Etter all sannsynlighet var hjertestarten i Sparebanken Sør Amfi avgjørende for at han overlevde.

– Besøket ga meg virkelig motivasjon til å hold fast i håndballen. Selv om det ikke så særlig lyst ut da, har det skjedd en del etterpå da, smiler han.
Frem til ØIF Arendal tar sommerferie i slutten av juni, er Magnus blant flere unggutter som får snuse på nivået som alle unggutter drømmer om å være en del av. Frem til fellesferien starter er Magnus’ oppgave å stoppe skudd fra Paulsen, landslagsaktuelle Olaf R. Hoffstad og alle de andre bærebjelkene i ØIF Arendal.
-Målet er helt klart å klore meg fast, men først og fremst er jeg her for å kjenne på det som kreves. Det er et sinnsykt høyt nivå, smiler han.
For Øyestad IF Håndballs 2004-lag er han blitt kjent som en uredd målvakt, med rask reaksjonsevne. Tveitdal Olsen måler 1.90 meter på strømpelesten. Nå trenes, spises og tenkes det målrettet for at flere skal få øynene opp for ham.

– Den største forskjellen er tempoet og intensiteten. Spillerne skyter hardere, smartere og raskere. Om jeg skal redde et skudd, må alt klaffe.
Det må det også gjøre om Tveitdal Olsen skal lykkes med drømmen om å bli en fast del av ØIF Arendals eliteserietropp med tiden.

#LittBedreForHverDagViMøtes
– Det skal i alle fall ikke stå på innsats, vilje og holdninger. Jeg må vise frem talentet mitt. Jeg har fått en god sjanse til å vise meg frem. Samtidig er jeg realistisk. For jeg er ikke er neppe alene om å konkurrere om en plass på dette nivået. Uansett er det utrolig motiverende å bare tenke på at jeg skal lære av de beste når jeg går på trening frem til ferien, sier Tveitdal Olsen som ikke legger skjul på at hva han mener om Kristijan Jurisic.
– Eliteseriens beste målvakt. Han er et stort forbilde for meg. Min motivasjon blir ikke mindre når han kommer hjem fra Frankrike om noen uker. Jeg håper han vil gi meg noen tips, sier Magnus videre som skryter av måten han og de andre ungguttene blir tatt i mot på av Sondre Paulsen og de andre.

Men 17-åringen er også en helt og forbilde for mange. Han har på mirakuløst vist hvordan motgang snus.
– Da jeg lå på sykehuset, hadde jeg aldri sett for meg at jeg skulle få trene med ØIF Arendal. Det er godt å vite at denne sjansen ikke har kommet av seg selv. Det har vært hardt arbeid og mye trening de siste årene. Nå er det bare én ting som gjelder; å arbeide enda hardere hver eneste dag. For det som er godt nok i dag, er ikke godt nok i fremtiden, avslutter Magnus Tveitdal Olsen.

Hovedtrener André Jørgensen Hofstøl opplyser at Tveitdal Olsen er en av flere unggutter som jevnlig deltar på treningene frem mot ferien, for å høste ny erfaring og videre motivasjon for å trene det som må til for å bli en elitespiller på sikt.