Denne Bergens Tidende-artiklen gir innblikk i toppklubbens satsning! – ØIF Arendal
Michael Apelgren og Marinko Kurtovic

Denne Bergens Tidende-artiklen gir innblikk i toppklubbens satsning!

Bergens Tidende journalist Roar Lyngøy har sjekket temperaturen i noen av eliteklubbene. Her gir han og avisen innsikt du kanskje ikke hadde?

Her er link til saken i Bergens Tidende: https://www.bt.no/sport/i/e8Xbz9/paa-ett-omraade-er-fyllingen-smaagutter-umulig-aa-konkurrere-med-de-sto

På ett område er Fyllingen smågutter: – Umulig å konkurrere med de store akkurat nå

Norsk herrehåndball er i medvind. Men der FyllingenBergen har et budsjett på 8,5 millioner, har to av konkurrentene det dobbelte.

ET STYKKE BAK: – Som klubb har vi aldri ledet den økonomiske ligaen, sier Andreas Gjeitrem, trener i FyllingenBergen. De sesongåpner mot Drammen lørdag.

ET STYKKE BAK: – Som klubb har vi aldri ledet den økonomiske ligaen, sier Andreas Gjeitrem, trener i FyllingenBergen. De sesongåpner mot Drammen lørdag.

– Vi ser at det går i riktig retning og at det er interesse for herrehåndball. Men det er umulig å konkurrere med de store akkurat nå.

Det konstaterer daglig leder i FyllingenBergen, Vidar Gjesdal.

Med 8,5 millioner kroner i budsjett plasserer klubben seg et godt stykke bak de største i landet – slik laget også er forhåndstippet i Eliteserien, som har avkast i helgen.

Elverum og ØIF Arendal er i en egen klasse, med nøyaktig dobbelt så store budsjetter som Bergens herrehåndballstorhet.

I Elverum budsjetterer de med 23 millioner kroner. Den summen gjelder hele klubben, mens 17 millioner er satt av til herresatsingen.

– Klubben har økt omsetningen noe vanvittig de siste årene, forteller Elverums daglige leder Mads Fredriksen.LES OGSÅ

Har 112 partnere

Gjennom syv år har klubben bygget opp et stort nettverk av sponsorer. I stedet for noen få, store bidragsytere har Elverum så mange som 112 partnere.

– Det legges opp til 13 nettverkstreff i året. Tanken er at både klubben og partnerne skal tjene penger på dette nettverket. Det at vi har så mange partnere gjør oss mindre sårbare, sier Fredriksen.

– De fleste av partnerne tjener mer på dette enn hva de bruker, tilføyer han.

Elverum har forelest om opplegget sitt for de andre klubbene i Eliteserien. Men det er ikke sikkert at det samme hadde fungert i Bergen, sier Fredriksen.

– Det nytter ikke å kopiere vårt opplegg, man må lage sitt eget. Og dette tar tid å bygge opp, minner Elverum-lederen om.

KOK: Sør Amfi i Arendal hadde i snitt 1700 tilskuere på ØIF sine hjemmekamper forrige sesong.

KOK: Sør Amfi i Arendal hadde i snitt 1700 tilskuere på ØIF sine hjemmekamper forrige sesong. Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Aktivitet rundt kampene

Også ØIF Arendal har en omsetning på 17 millioner. Tallet er nesten doblet de tre siste årene.

– Vi har skapt mer aktivitet rundt kampene våre, og sist sesong hadde vi 1700 tilskuere i snitt. Folk har tro på laget, og det er økt interesse fra sponsorene. Herrehåndball er i medvind takket være landslaget og ambisiøse ledere, sier daglig leder Bjørn-Gunnar Bruun Hansen.

– Så er vi gode i sosiale medier. Vi bruker et par hundre tusen kroner på dette i året, forteller han.

I forbindelse med kampene sine har Arendal ulike temaer, som oktoberfestival, vinterfestival og Halloween-kamp.

Arenaen har plass til 2500 tilskuere, og fasilitetene er moderne og innbydende.

– Hallene rundt om er blitt langt bedre. Bergen som by burde kunne tilby en langt bedre arena enn de har i dag, mener Arendal-lederen.

Trykker på for ny arena

Akkurat det er Vidar Gjesdal i FyllingenBergen helt enig i. Framohallen holder ikke i 2019, mener han.

– Vi vet at dersom vi skal ta større steg, er arena noe som vi må utvikle. Vi må få de rette fasilitetene, sier Gjesdal.

NYKOMMER: Sindre Aho er en av få nye i FyllingenBergen foran kommende sesong. Her fra håndballkickoffet på Ullevaal stadion sist uke.

NYKOMMER: Sindre Aho er en av få nye i FyllingenBergen foran kommende sesong. Her fra håndballkickoffet på Ullevaal stadion sist uke. Vidar Ruud / NTB scanpix

Den daglige lederen sier at klubben har en god dialog med Bergen kommune.

– Vi ønsker å trykke på for en ny arena. Og vi ønsker å være et bylag. Jo mer sentralt, jo bedre. Det er vanskelig å anslå en tidshorisont for ny arena, men vi er med i prosessen, sier Gjesdal.

FAKTA

FyllingenBergens spillerstall 2019/20

Zivojin Ilic, Iben René Hvidsten, Boris Resovsky, Jonas Haugsgjerd, Sindre André Aho (ny fra Viking TIF), Tord Vårdal, Fredrik Mossestad, Jacob Weidemann, Ebbe Stankiewicz (ny fra egen klubb), Ole Morten Kristiansen, Marius Galta Ferkingstad, Andreas Ungesson, Kristian Bolstad Aasland, Inge Aas Eriksen, Marcus René Næss Soltvedt, Leander Myklebust Seime.

Spillere i avgang: Mario Matic (ØIF Arendal), Kasper Gudnitz (HP Skövde), Kristian Bolstad (militæret), Tomas Haugland (studier), Christian Lyngbø (Sandefjord).

Andreas Gjeitrem sier at han visste hva han gikk til da han ble trener for FyllingenBergen.

– Som klubb har vi aldri ledet den økonomiske ligaen. Da må man i stedet være god på å hente spillere som storlagene ennå ikke har sett, sier Gjeitrem.

– Samtidig gir dette oss muligheten til å skape et utviklingsmiljø. Det skjer ikke i storklubbene, der man henter profiler. Det er spennende, men av og til tenker man at «det hadde vært gøy å hente Harald Reinkind hjem».

STARTER I FRAMOHALLEN: Drammen-trener Kristian Kjelling (til venstre) serieåpner i Bergen. Her sammen med Gøran Sørheim (midten) og Espen Lie Hansen.

STARTER I FRAMOHALLEN: Drammen-trener Kristian Kjelling (til venstre) serieåpner i Bergen. Her sammen med Gøran Sørheim (midten) og Espen Lie Hansen. Vidar Ruud, NTB scanpixLES OGSÅ

Fyllingen-treneren: – Å forlenge med meg var mye enklere enn å ansette meg

Håper på publikumsrekord

I serieåpningen lørdag er det storkamp mot Drammen. FyllingenBergen lokker med gratis inngang og har som mål å fylle Framohallen til randen med 1600 tilskuere.

Drammen, med blant annet Espen Lie Hansen på laget, har et budsjett på drøye 10 millioner kroner.

– Vi har gradvis økt omsetningen. Det henger sammen med prestasjonene i Europa og det herrelandslaget har gjort. Dessuten drives klubbene bedre nå, sier daglig leder Arne Dokken.

Også i Drammen fokuserer de mye på sosiale medier.

– De bruker vi mye, og vi er dyktige på det. Dessuten bruker vi spillerne våre opp mot partnerne våre og skoler, sier Dokken.

– VI KAN SLÅ DEM: Trener Andreas Gjeitrem håper på fullsatt hall og seier mot Drammen.

– VI KAN SLÅ DEM: Trener Andreas Gjeitrem håper på fullsatt hall og seier mot Drammen. Eirik Brekke

– Vi har en jobb å gjøre

Vidar Gjesdal sier at målet er å ta steget opp til Elverum, Arendal og Drammen.

– Det er i det sjiktet vi vil være. Men vi har en jobb å gjøre, sier lederen.

Trener Gjeitrem sier dette om sesongens målsettinger:

– Topp fem er målet i serien, men sluttspillet er hovedfokuset vårt. I NM har vi veldig lyst på en finale i Spektrum.

I fjor ble det stopp i sluttspillets semifinale, etter å ha havnet på nettopp femteplass på tabellen.

På papiret virker laget svekket før kommende sesong. Men Gjeitrem er optimistisk, i hvert fall overfor BT.

– Når troppen er hel og frisk, er vi trenere faktisk mer fornøyd med troppen i år enn i fjor. Men vi er sårbare hvis nøkkelspillere er ute. Vi har ikke den bredden som topplagene har, sier Gjeitrem.

Drammen er forhåndsfavoritt i serieåpningen, men Gjeitrem peker på følgende litt snodige faktum:

– Vi har slått Drammen på hjemmebane de fem siste årene, og tapt mot dem borte de fem siste årene. Jeg regner Drammen som favoritt denne sesongen, men vi kan slå dem lørdag, sier treneren for FyllingenBergen.